#MadeinPoltava. Крафтові виробники італійських продуктів

Автор: Аліса Куценко, 8 листопада, 16:38

Фото: #MadeinPoltava. Крафтові виробники італійських продуктів


Крафтові виробництва розвиваються в Україні такими темпами, що постійним учасникам ярмарків і гастрофестивалей вже важко обирати, до якого міста їхати цими вихідними. Сири, випічка, джеми, ковбаси, пиво – знайти продукт по-справжньому унікальний виготовлений вручну можна і в Полтаві. Головне – знати, що шукаєш, а ЗМІСТ обов’язково знайде потрібні явки і паролі.

 

 

В’ялені томати Targoni

Отже, знайомтеся - Ольга та Олександр Осипенко, виробники в’ялених томатів Targoni.

Ольга і Олександр Осипенки

Взагалі-то подружжя Осипенко займається туристичним бізнесом. Два роки тому, вже відвідавши купу країн і скуштувавши чимало місцевих смаколиків, вони вирішили зробити вдома в’ялені томати. Експериментували в духовці, гралися зі спеціями та сортами помідорів. Результат сподобався і родині, і друзям.

«Якраз наша подруга, сировар Тетяна Дядечко, організовувала пікнік. Ми подумали: це, звичайно, добре, що друзям подобається, але чи готові люди платити за це гроші? Як люди віруючі, ми помолилися, попросили Бога дати нам знак, якщо це дійсно наша справа, і вирішили готуватися до пікніка», – розповів голова родини.

На пікніку вони не тільки відшкодували всі витрати, а й заробили. Так і виникло рішення, що Targoni (назва бренду – від дівочого прізвища Ольги Таргоній) – бути!

Звичайно, робити масштабне виробництво вдома, використовуючи духовку, було б несерйозно. Зараз вони орендують цех, де з липня по жовтень цілодобово заготовляють томати, а бізнес перевели в дистанційний режим – як каже Олександр, навіть в офісі з’являються зрідка, організовуючи відпочинок через інтернет.

Виробництво в’ялених томатів захопило всю родину, яка працює чітко і злагоджено: Ольга зайнята безпосередньо продуктом, маленький син Артем – дегустацією, а Олександр – всім іншим, в тому числі логістикою та просуванням.

Крім любові, якою світиться сім’я, можна відмітити природну легкість. Мабуть, саме вона допомагає Targoni «оселятися» на поличках найкращих супермаркетів та магазинів України.

«Ми нещодавно поїхали до Києва, на маркет «Всі.Свої». Продали все, навіть виставкові екземпляри. Одна жінка купила баночку, потім передзвонила наступного дня і сказала, що шкодує, бо взяла лише одну. Потім з’ясувалося, що вона директорка магазинів-ресторанів, де продається продукція дуже високої якості», – розповіла Ольга Осипенко.

В'ялені томати Targoni

Крім того, в’ялені помідори від полтавського виробника можна знайти в Києві, Дніпрі, Запоріжжі, Кременчуці, Харкові, Ужгороді, Львові, Мукачево та ще багатьох містах. В асортименті Targoni – томати в оливковій та кукурудзяній олії, а також суміші з двох олій. Остання новинка – мікс олій зі свіжим перцем чілі. За словами Олександра Осипенко, вона виступає природним консервантом, а смак томатам надають не тільки спеції, а й певна щільність шматочків.

«Структура, яку ми обрали, дозволяє максимально відчути їхній смак. Ми вирішили робити шматочки більш щільними, ніж це прийнято в Італії чи Іспанії – ті, хто куштував, можуть підтвердити, що там вони набагато м’якші».

Сам процес досить складний і тривалий. Для виготовлення 1 баночки потрібно помити, нарізати однаковими шматочками і висушити в сушарці 1,5-1,7 кг свіжих помідор. Потім Ольга Осипенко вручну перебирає всі підсушені шматочки, сортує їх за розміром (бо помідори теж трапляються різні), і при потребі знову відправляє на сушку.

Мабуть, зайве буде сказати, що вдома Осипенки готують з в’яленими томатами все.

«Навіть печиво! При чому, коли я випікаю його для виставки чи ярмарку, обов’язково підходить Артем і починає дегустувати. До речі, печиво сприйняли чудово», – зазначила жінка.

Продукція Targoni

Якщо готувати печиво ліньки, можна просто взяти брускету чи свіжого чорного хліба, намазати його крем-сиром і покласти кілька шматочків в’ялених томатів. Немає крем-сиру – теж не біда, можна подрібнити м’який сир, присолити його і знову ж таки, прикрасити томатами. Ольга та Олександр Осипенки кажуть, що навіть олію з-під томатів можна використати безвідходно: просто замаринуйте в ній стейк чи реберця на пару годин, а потім запечіть в духовці.

 

Графіка, обкладинка Юлії Деркач

Опублікована: 8 листопада 2018


Коментарі

Від {{ com.user.name }} {{ com.user.lastname }}, {{ com.created_at }}
{{ com.content }}

Від {{ child.user.name }} {{ child.user.lastname }}, {{ child.created_at }}
{{ child.content }}



Зареєструйтесь, щоб мати можливість коментувати

Реєстрація