Реставрація даху літературно-меморіального музею-садиби Котляревського. Фото Полтавської міської ради

Зовнішній вигляд даху садиби Котляревського дещо зміниться, його зроблять ще більш автентичним і ще більш схожим до справжнього будинку Котляревського.

Як повідомляє пресслужба Полтавської міської ради, реставраційні роботи у літературно-меморіальному музеї-садибі Котляревського вже закінчують.

Музей-садибу останній раз відбудували в 1969 році. З того часу тут не було капітальних ремонтів. А дах, який відповідно до оригіналу зробили дерев'яним, уже давно втратив і зовнішній вигляд і перестав виконувати основну функцію – захищати будівлю від зовнішніх чинників, зокрема снігу й дощу.

Зараз дах музею-садиби Івана Котляревського вкривають дерев'яним гонтом. Реставрація на фінішній прямій.

За словами в.о. міського голови Олександра Шамоти, який перевірив виконання робіт, це – перша за півстоліття реставрація садиби. Вона проходить в установлені терміни і новий дах, як говорить нинішній очільник міста, прослужить значно довше за попередній.

Він також відзначає, що завдяки цій реставрації зробили дві справи одночасно – повернули музею колишню привабливість і захистили безцінні артефакти та експонати від вологи і холоду.

Крім того, проєкт розробляли таким чином, щоб дах не лише був автентичним, але й давав змогу реалізувати всі потреби в енергоефективності. Відтак, його добре утеплили, гідроізолювали. Для безпечності каркас вкрили металевою сендвіч-панеллю, а вже зверху вкривають дерев'яним гонтом з вимореного дуба. Самий гонт оброблено водовідштовхувальними і протипожежними розчинами, а потім штучно зістарено до того кольору і зовнішнього виду, який звикли бачити полтавці та гості міста.

Директор музею Руслан Яремченко говорить, що при підготовці до реставрації вивчали всі наявні документи, консультувалися з експертами по тому часу з усієї країни.

За його словами, академік Академії мистецтв України та член Нацспілки архітекторів України Микола Яковлєв з лупою вивчав найдрібніші деталі ілюстрації будинку Котляревського з-під олівця Тараса Шевченка. Таким чином він виявив, що в проєкті 1969 року була помилка. Зокрема, встановили, що слухові вікна, які були трикутної форми, насправді були напівкруглими. Тож після реставрації на новому даху слухові вікна зроблять саме такими – автентичними.

Loading...