ПУЕТ проводить онлайн-навчання для полтавських рестораторів і власників продуктових магазинів

Автор: Валерія Магда, 16 жовтня, 16:31

Фото: Система НАССР є обов’язковою в Україні


20 жовтня представники малого та середнього бізнесу можуть відвідати онлайн-форум та послухати провідних спеціалістів системи НАССР.

Система НАССР (англійська абревіатура Hazard Analysis and Critical Control Points – Аналіз ризиків і критичні точки контролю – прим.авт.) контролює безпеку харчових продуктів на всіх етапах. Вона включає стандарти для транспортування, зберігання та приготування харчових продуктів. Система обов'язкова як для власників маленьких кіосків, ресторанів і супермаркетів так і для працівників великих харчових потужностей, харчоблоків та продовольчих ринків. 

Її ще до 20 вересня 2019 року мали впровадити всі підприємства, пов'язані з харчовими продуктами, згідно із Законом України №771 «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». Зараз проходять перевірки виробництв, і за недотримання цих вимог на підприємців чекають штрафи.

Метою проведення онлайн-форуму 20 жовтня є навчання керівників та персоналу для впровадження та функціонування системи НАССР. 

На платформі Zoom учасники та ментори обговорюватимуть стандарти та їх практичне впровадження. Участь у форумі безкоштовна за умови реєстрації.

Навчання проведуть запрошені консультанти «Школи НАССР» та спікери:

  • Владислав Веремеєнко, голова Асоціації з інтеграції НАССР в Україні;
  • Наталія Катеренчук, головна спеціалістка відділу безпечності харчових продуктів Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області.
  • Вікторія Облак, засновниця власного бренду «ФАБРИКА РЕШЕНИЙ», консультант впровадженню системи НАССР та систем ISO 22000, ISO 9001;

По закінченню форуму усі учасники отримають електронні сертифікати та практичний посібник впровадження системи НАССР. Для зареєстрованих учасників передбачені інформаційні матеріали та електронний робочий зошит з розробки документації для впровадження системи НАССР. Учасники повинні бути забезпечені ноутбуком для виконання практичної роботи. 

Система НАССР є обов’язковою в більшості цивілізованих країн, таких як: країни Євросоюзу, США, Канада, Японія, Нова Зеландія та інші. В Україні ця система стала обов’язковою після підписання Угоди про Асоціацію України з ЄС.

Програма форуму: 

  • 10:00 – Відкриття форуму, модератори: Аліна Ткаченко, директор інституту бізнесу і сучасних технологій ПУЕТ та Інна Пахомова, керівник науково-тренінгової лабораторії «Школа НАССР» директор Інституту проєктів та інновацій;
  • 10:15 – Презентація «Нове харчове законодавство. Що важливо знати виробнику», спікерка: Вікторія Облак, засновниця власного бренду «ФАБРИКА РЕШЕНИЙ», консультант впровадженню системи НАССР та систем ISO 22000, ISO 9001;
  • 11:15 – Презентація «Важливість дотримання санітарних та гігієнічних норм операторам ринку харчових продуктів з урахуванням епідеміологічної ситуації», спікерка: Наталія Катеренчук, головний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області;
  • 12:10 – Презентація «НАССР і малі виробники. Як малому бізнесу впровадити НАССР?», спікер: Владислав Веремеєнко, голова Асоціації з інтеграції НАССР в Україні;
  • 13:30 – Перерва на обід;
  • 14:00 – Воркшоп «Розроблення документації по системі НАССР», спікерки: Аліна Ткаченко, Інна Пахомова, Олена Горячова, Наталія Рогова, консультанти науково-тренінгової лабораторії «Школа НАССР»;
  • 16:30 – Підбивання підсумків, зворотний зв'язок від учасників.

Форум є частиною програми «Бізнес-Влада-Наука як взаємодія для результату». Програма ініційована Департаментом економіки і інвестицій Виконавчого комітету Полтавської міської ради спільно з Полтавським університетом економіки і торгівлі. Головною метою Програми є консолідація співпраці між бізнесом, владою та наукою через освітні заходи. 

У Полтавському університеті економіки і торгівлі з 2017 року допомагають впроваджувати системи НАССР операторам ринку харчових продуктів. «Школу НАССР» створили викладачі ПУЕТу в 2018 році. За цей час вони встигли розробити методичні настанови з впровадження системи НАССР на виробничих підприємствах, і провести тренінги для харчоблоків полтавських шкіл, підприємців Полтави, Чернігівської, Черкаської, Запорізької, Хмельницької, Сумської та Дніпропетровської обласних споживчих спілок.

Фахівці «Школи НАССР» співпрацюють з  Центром Інформаційної Підтримки Бізнесу м. Суми. Вони провели навчання для підприємців Полтавської та Сумської областей, за підтримки Європейський банк реконструкції і розвитку у рамках ініціативи ЄС #EU4Business.  Також фахівці надають постійні консультації підприємствам щодо впровадження системи НАССР.

Цьогоріч команда «Школи НАССР» отримала грант Erasmus+ за напрямом Жан Моне «European Experience of Implementation of the food safety management system HACCP (Hazard analysis and critical control points)»  та буде реалізовувати освітні заходи протягом 3 років для студентів та бажаючих отримати глибші знання по системі НАССР.

Матеріал створений у рамках партнерства з ПУЕТом. Думки, виражені в цій публікації, відображають виключно точку зору автора і не завжди збігаються з позицією редакції.

Опублікована: 16 жовтня 2020


Коментарі

Від {{ com.user.name }} {{ com.user.lastname }}, {{ com.created_at }}
{{ com.content }}

Від {{ child.user.name }} {{ child.user.lastname }}, {{ child.created_at }}
{{ child.content }}



Зареєструйтесь, щоб мати можливість коментувати

Реєстрація