pysarenko

Вироби із пластику в сучасному світі досить популярні. Застосування його в побуті стало настільки звичним, що без нього вже важко уявити наше життя. І якщо повністю відмовитись від пластику поки неможливо, то необхідно хоча б розуміти які ризики він представляє та як їх можна зменшити.

Велика частина пластмасових залишків — поліетиленові пакети. Основна небезпека поліетиленових пакетів полягає у складності їх утилізації, оскільки поліетилен отримують із нафти — непоновлювального природного джерела. У ґрунті він розкладається не менше 200 років, а під час знищення спалюванням виділяє небезпечні токсичні речовини.

Значно легше і корисніше єдиний раз придбати екологічно чисту сумочку, з якої можна буде регулярно ходити за покупками. Такий спосіб не тільки збереже ваш гаманець від додаткових витрат, а й зменшить використання пластику. Замість поліетиленових пакетів використовуйте тканинну сумку-шоппер. Вона і міцніша, і прослужить довше, і не надто шкодить екології. Проте сенс такої екоторбинки у тому, щоб використовувати її весь час, тому не забувайте вдома, а беріть завжди з собою.

Екологічною заміною пластиковим пакетам можуть стати:

  • сумка-шоппер — зручна та практична. Їх виробляють з натуральних або синтетичних матеріалів із використаних відходів виробництва або вторинного сировинного матеріалу. Вони дуже міцні, їх можна легко прати й використовувати багаторазово. А під час їх утилізації виділяється набагато менше шкідливих речовин, ніж під час утилізації поліетилену.
  • плетені сумки-сіточки “авоська” знову стають популярними, завдяки тому, що відмінно підходять для перенесення продуктів і товарів. Сьогодні сіточка — не тільки екологічна альтернатива пакетам, але й модний тренд.
  • паперові пакети, обгортковий папір — найпростіший варіант упаковування. Це екологічно чистий і безпечний продукт, він швидко перегниває на звалищі й не завдає шкоди природі. Крафт-папір можна також використовувати як оригінальне пакування для подарунків.
  • тканинні мішечки чудово підійдуть для сипучих продуктів (борошно, крупи, цукор). Вони набагато міцніші та надійніші за поліетиленові пакети та прослужать дуже довго.
  • корзинки та сумочки з лози - відносно практично і дуже естетично.

Зараз почали дуже сильно пропагувати оксо-розкладні пакетики. Хоча вони насправді нічим від простих не відрізняються, бо розкладаються до трьох років тільки при певних умовах: в лабораторії або на високотехнологічному полігоні, яких в Україні немає. Відповідно вони мають таку ж долю, як і звичайні пластикові пакети. Варто використовувати біорозкладні пакети, але їх в Україні масово не виготовляють.

З пакетами розібрались, але це лише початок!

Намагайтеся обирати продукти в екологічній упаковці. Наприклад, хліб, морозиво, цукор або соду, які продаються у паперовій упаковці. У деяких магазинах м'ясну нарізку також можуть пакувати у папір. У склі можна купувати олію, майонез, молочні продукти та дитяче харчування. У металевій упаковці − оливки, консерви, напої, згущене молоко або ікру.

Відмовтеся від звички зберігати хліб і хлібобулочні вироби в полімерній упаковці. Їх бажано поміщати в натуральні матеріали - бавовняну, лляну тканину, папір або в дерев'яну або металеву хлібницю. Так само варто робити і з фруктами, овочами, деякими іншими продуктами. Для тривалого зберігання, у тому числі в холодильнику, призначені лише ті полімерні матеріали, які були спеціально протестовані для цього. Якщо м'ясо, риба, овочі, сир або інший продукт куплений у вакуумній упаковці, треба пам'ятати: з упаковки видаляють повітря і заповнюють інертним газом, а після відкриття в присутності кисню починає активно рости пліснява, дріжджі та інші мікроорганізми, що «дрімали» в безкисневому середовищі. Краще перекласти невикористаний продукт в скляну, порцелянову або керамічну тару.

Не треба купувати воду в пластикових пляшках. Вона коштує дешевше, але ніякої користі від неї людина не отримає. Якщо є звичка носити воду з собою, то краще купити спеціальну пляшку або термокружку. Такі пляшки виглядають красиво і не несуть небезпеки.

Більше всього пластика в биту ми потребуємо в сегментах побутової хімії та косметики. Повністю відмовитися від нього важко, але можна зменшити кількість пластикових тар, якщо придбати засоби для миття посуду, рідке мило, шампунь та інші продукти, що пропонуються у великій кількості, а потім перелити їх у дозатори.

Пластикові лоточки для обідів на роботу, покупка готової їжі в кулінарії, для поїздок та зберігання. Крім питань подальшого перероблення та виділення цінних речовин в їжу, вони набувають неприваблений вигляд і неприємний запах. Не буде проблемою брати з собою в магазин стекляні баночки та лоточки, і купувати в них як готові страви, так і сир, м'ясо та інші продукти, що вимагають непроникаючої упаковки.

На щастя, прогрес не стоїть на місці — суспільство стає більш усвідомленим, а вчені шукають нові, безпечні для природи матеріали. До прикладу такі альтернативи пластику знайшли у світі: ⠀⠀

  • Гриби складаються із волокон, що здатні приймати різну форму. Від способу вирощування залежить щільність сировини. Тому, ними можна замінювати не тільки пластик, а й безліч інших матеріалів — шкіру, гуму та пробку. Речі, зроблені з грибів, виходять міцними, вогнестійкими та повністю біорозкладаними.⠀
  • Картопля. Дивина, але залишки від виробництва чіпсів та картоплі фрі можна використовувати на благо планеті. У поєднанні з іншими сполуками, картопляний крохмаль утворює подібну до поліуретану речовину.⠀
  • Їстівний посуд. Вдале поєднання зернових культур та щіпки солі дозволяє отримати міцні та смачні підставки для їжі та навіть ложки. Якщо морозиво можна їсти із їстівного стаканчика, то чим гірший суп або салат?⠀
  • Неїстівні бананові відходи на Канарських островах та в Уганді — це міцний та корисний матеріал. Ємності для води та деталей техніки — все це виготовляють їх природніх бананових волокон.⠀
  • Із опалого листя диких ліан у Азії та Південній Америці роблять посуд. Листки зшивають у три шари пальмовими волокнами, отримуючи міцні та екологічні тарілки.⠀
  • Маніока — клубнева тропічна рослина у Південно-Східній Азії. У поєднанні з рослинним маслом та смолами може забезпечити компостовану альтернативу пластику. Такий посуд розкладається вже при контакті з гарячою водою, а на суші йому для цього потрібно лише декілька місяців.⠀
  • Кукурудза. Полімолочна кислота (PLA) є замінником пластику в матеріалі, який виготовляють із ферментованого кукурудзяного крохмалю. Даний біопластик широко розповсюдився на ринку. Товари з цього матеріалу біорозкладані, не токсичні, а до того ж стійкі до різних температур та рідин.

Пластик є дуже небезпечним для нашого здоров’я при його неправильному використанні. Тому бажано повернутися до використання безпечних матеріалів: кераміки, натуральних природних тканин, скла і металу. Всі вони не є шкідливими та піддаються переробленню.

Перший крок для того, аби обмежити їх використання, зроблений. Тепер справа за людьми, які стоячи перед касою у супермаркеті, думатимуть, у яку торбинку складати продукти: поліетиленову чи екологічну.