04 червня, 15:06
04 червня, 15:06

У селі Терентіївка під Полтавою за європейським досвідом працює ферма «Лісовий равлик». Тут  вирощують понад 10 тонн молюсків.

Засновниками цієї ферми стали брати Сергій та Олександр Яхно. ЗМІСТ поспілкувався із Сергієм Яхном про те, як виникла ідея створення бізнесу, особливості ферми та втрачені кошти через пандемію.

Хобі, що стало бізнесом

На фермі «Лісовий равлик» вирощують понад 600 тис. равликів двох видів – Хелікс Асперса Максіма та Хелікс Асперса Мюллер. Саме ці равлики користуються популярністю серед гурманів. Їхнє м'ясо вважається делікатесом, а банка ікри коштує за кордоном майже 70 тис. грн. Слиз цих видів равликів використовують у корейській косметиці.

Сергій Яхно розповів, що делікатес, як м'ясо равлика, спробували вперше у подорожі по Європі. Їм воно сподобалося і вирішили вирощувати равликів особисто для себе:

«Ми шукали різні напрямки для бізнесу. У Європі нам сподобався цей делікатес і ми вирішили спочатку це робити як хобі, вирощувати для себе, а пізніше хобі переросло у бізнес. І ми вже працюємо третій сезон».

Брати Сергій та Олександр Яхно

З чого розпочинався бізнес

Щоб розпочати равликовий бізнес, Сергій та Олександр проходили кілька навчань. Спочатку в Україні, а потім у країнах Європи, звідти й переймали досвід:

«Ми навчалися в Україні, зрозуміли, що цього мало і поїхали у Європу. Були в Греції, Франції, на Кіпрі, в Польщі. В останній країні поляки нам подарували мальків равлика, а іншу частину мальків ми купили в Україні», – каже Сергій Яхно.

За словами Сергія Яхна равликовий бізнес в Україні почав стрімко розвиватися у 2020 році, але у пандемії були свої плани. Після карантину, коли Європу закрили, споживання равликів дуже впало, відсотків на 80%.

«У цьому році з України ніхто не вивіз жодної тони равлика. На експорт поки не працюємо. Нам не було, що вивозити в цьому році, бо в минулому все ми продали в Україні. Тут на території нашої тераси в тому році все з'їли наші туристи. Для нас коронавірус пішов на краще», – розповів Сергій Яхно.

«Зараз равликовий бізнес виживає, як тільки може. Наприклад, ми змінили повністю концепцію роботи та працюємо на туристів. За місяць плануємо закінчити ресторан і він буде повноцінно функціонувати. Поки у нас працює літня тераса». 

Скільки коштує відкриття схожої ферми

Щоб просто закупити равликів на територію знадобиться понад 100 тис. грн – розповідає Сергій Яхно, але ж це далеко не всі витрати:

«Для того, щоб побудувати схожу ферму, без ресторану для початкового капіталу потрібно приблизно 150 тис. євро. Плюс ресторан ще 100 тис. На кожну тонну вирощеного равлика потрібно від 1 до 2 тонн корму. В цьому році корм коштує 18-20 тис. грн за тону. Якщо у цьому році ми вийдемо на 7 тонн це нам потрібно буде 15 тонн корму».

Усі равлики ферми розміщені на трьох локаціях: на полі, у теплиці та приміщенні для репродукції. Про це ЗМІСТу розповіла екскурсоводка ферми – Анастасія Замула, під час екскурсії. Поле – це основна локація розміщення равликів, тут вони живуть до перших заморозків, а потім відправляються в морозильну камеру у глибоку сплячку:

«На полі вони у нас харчуються травою, яка зветься перко. Це поєднання ріпаку та пекінської капусти. Це спеціально виведений вид трави для вирощування равликів. Також на полі у нас є полив і кожного вечора ми годуємо равликів комбікормом. Комбікорм насипається на кожен щит, на поверхню щитів і вони всі виповзають на поверхню. Равлики це нічні тваринки, тому вони свій актив проявляють ввечері».

У приміщенні для репродукції равлики відкладають ікру, народжують нове поголів'я та пробуджуються після зими. За словами екскурсоводки Анастасії Замули, равлики спарюють близько 4 години, а відкладають ікру 2 доби. Равлики – гермафродити, тобто без статі, вони запліднюються обидва :

«Приміщення повністю автоматизоване. Тут підтримується стабільна температура, вологість повітря. Тут спеціально підготовлені столи, на які ми виселяємо наших равликів. Після виселення ми вмикаємо електропастух, щоб равлик не тікав, якщо равлик долізе до краю, то його вдарить невеличким струмом  і він повернеться у своє положення».

Анастасія Замула

«Для того, щоб народжувалися нові равлики, ми беремо термобокс, у нього кладемо ікру. Викладаємо її у 2 ряди по 3, це сорт Максіма. Мюллера можна викладати у більше рядів. Ми їх кладемо у термобокс і відправляємо до інкубатора на 21 день при  температурі +25 градусів».

Равлики Хелікс Асперса Максіма – більший, а Мюллер дещо менший. Перший виростає за 6 місяців, а другий за 5. 

У тепличному комплексі мальки равликів знаходяться 1 місяць, після чого їх виселяють на поле. Наразі на фермі це вже майже зробили, каже Анастасія Замула:

«У полі вони будуть знаходитися до жовтня місяця. Всі равлики з поля потім зберуться, помиються, посушаться та відправляться до холодильника в анабіоз. Теплиця оснащена усіма умовами для малька равлика – системою поливу та туману».

На зиму равликів відправляють в анабіоз, тобто у глибоку сплячку, у ній молюски можуть перебувати майже 8 місяців:

«У холодильній камері равлики сплять при температурі +4 – +5 градуси. Перебувати для них в анабіозі 8 місяців  це нормальне явище».

Ферма «Лісовий равлик» знаходиться у с. Терентіївка, за адресою вул. Злагоди, 7.

Фото Катерини Пєшикової