30 вересня, 12:09
30 вересня, 12:09

Ми любимо наше місто, тому шукаємо в ньому найкраще та найпозитивніше. У цьому нам допомагають і полтавці, і гості. Днями з IT-фахівцем Євгеном Смолою із Харкова разом шукали, де поснідати в Полтаві.

Зустрілися з гостем міста на вулиці Європейській біля «Злато Місто» о 9:00.

«Люблю в нових містах здійснювати прогулянки закладами в пошуках найсмачніших сніданків. Саме цей прийом їжі люблю найбільше, бо під час нього можна їсти багато того, що вже не дозволиш своїй фігурі в інший час доби. Робота ж сидяча», – сміється програміст. Приїхав до Полтави з Харкова серед тижня до друзів у справах.

Зазвичай у кожному місті Євген Смола шукає заклади через гугл-пошук. У Полтаві ввів українською «сніданки Полтава» – перше посилання містило перелік закладів, багато з яких уже виявились закритими. Тому спробував російською «завтраки Полтава» – результат виявився більш релевантним.

«Бачу, всі заклади сконцентровані у вас в центрі міста. Дуже зручно для офісних працівників, мабуть. Хоч у Києві, Дніпрі, Харкові такі є скрізь, бо всі біжать-летять на роботу, вдома снідають рідко», – розповідає Євген.

«З авокадо сподобався б моїй подрузі-фітоняшці. А вівсянку на кокосовому молоці трьох видів із гранолою зацінила б моя мама»

Найближчим до нашої «стартової точки» відкритим зранку закладом виявляється «Міське кафе Чічіков». Прямуємо туди. Літній майданчик пустий – іде дощ і дошкуляє сирість. Всередині зайняті кілька столиків. Хлопець із дівчиною забирають в офіціанта бокси для їжі в пакетах і виходять. Цікавимося, що з самого ранку полтавці взяли собі на виніс.

«Сніданки. До 11-ї години готуємо тільки їх. Замовляти можете у будь-який час дня, хоч і ввечері», – пояснює офіціант.

Гість Полтави говорить, що колись теж брав у закладах сніданки з собою, як працював у харківському офісі. Телефонував за 20-30 хвилин до кав’ярні, що знаходилась на шляху до роботи, замовляв, поки добігав до неї – все вже було упаковане. Заскочив, забрав, полетів далі. Зараз же працює з дому, але намагається через день виходити в місто на ранкову прогулянку та сніданок. Інакше потрапляє в «день сурка».

У «Міське кафе Чічіков» сідаємо біля вікна. Меню – за QR-кодом, сніданки – в окремому розділі меню.

На вибір є солодкі та солоні: страви з яєць – глазунья, пашот, омлет, скрамбл, сирники, три види вівсянки, брускети з різними наповненнями та великі ситні набори – європейський й італійський сніданки. До сніданків до 12:00 пропонують безкоштовний свіжовичавлений сік – яблучний, морквяний або яблучно-морквяний. Ціни на сніданки: від 76 гривень за яєчню, скрамбл чи омлет з листям салату та помідорами-черрі до 198 гривень за брускету з лососем, авокадо та яйцем-пашот. Є додатки на вибір: бекон, курячі ковбаски, пармезан, лосось, яйце, авокадо.

Смола замовляє собі «європейський сніданок» із яблучно-морквяним соком, розглядається навколо, затримує очі на скляній вітрині з десертами, масивній люстрі, канарці, що цвірінчить у клітці. Через 12 хвилин після замовлення їжа й напої уже на столі.

«От бачиш, що я мав на увазі про дозволити собі саме сніданок в інший час доби. Таким на весь день можна наїстися», – каже програміст і показує на свою величезну порцію.

Два великих шматка смаженого бекону, дві сосиски, грильоване куряче філе, смажені печериці, дві глазуньї, зелень салату, два тости з білого хліба. Такий «чоловічий» сніданок у «Міське кафе Чічіков» коштує 138 гривень.

Європейський сніданок у «Міське кафе Чічіков» – це глазунья, сосиски, бекон, куряча грудка, гриби, помідори-черрі, листя салату та тости

Гість міста показує на тарілку журналістки ЗМІСТу:

«Твоє яйце з авокадо сподобалося б моїй подрузі-фітоняшці. А оту вівсянку на кокосовому молоці трьох видів із гранолою сто відсотків зацінила б моя мама».

До «яйця з авокадо» – скрамблу з гуакамоле на оливковій олії – в «Міське кафе Чічіков» кладуть листя шпинату та помідори-черрі. Страва коштує 133 гривні.

Яєчний скрамбл із авокадовим гуакамоле, помідори-черрі й шпинат

Офіціант уточнює, як будемо розраховуватись – готівкою чи картою – і писати замовлення на один чек чи розбивати на два. Швидко розраховуємось і виходимо на вулицю. Дощ майже припинився. Після такого ситного сніданку вирішуємо трохи прогулятись, йдемо до Білої альтанки.

«Фотками цих сніданків можна собі непогано так інстаграм-сторінку прикрасити»

Наступного ранку зустрічаємось із Євгеном Смолою і його полтавською товаришкою Оленою о 8:00 біля Сонячного парку. Через півтори години в них спільна ділова зустріч, тому поспішають поснідати. Олена говорить, що неподалік на розі нібито має бути заклад, що рано відкривається. Йдемо в тому напрямку.

«Коли жив у Швеції, то такого поняття як снідати десь у закладі взагалі не було. Працював з дому, годувався вдома. А повернувся до Харкова в офіс – інший світ, інша швидкість. Нікуди не встигав. Не поїв зранку – злий цілий день, а снідав вдома – запізнювався. Так і увійшли в той період до мого життя сніданки “на бігу”. На вихідних прогулювався закладами, дивився меню, пробував. А в будні вже орієнтувався по часу: встигав поїсти біля роботи – робив це в кафе, не встигав – брав із собою в офіс», – ділиться програміст.

Олена вказує на двері закладу, до яких підійшли, із вивіскою «Basta»:

«Здається, про нього говорили мої знайомі. Раніше якось це місце по-іншому називалось».

Раніше тут, дійсно, була кав’ярня «Тесно говоря», цього року її переформатували на Basta pizza&pasta. Літній майданчик ще не прибрали, але в дощ на ньому ніхто не сидить.

Всередині достатньо людно, світло приглушене, за широкими підвіконнями можна розташуватись поїсти. Заклад приймає гостей з 8 ранку.

Заходимо, обираємо столик у другому залі, розглядаємо меню. Тут теж є сніданки: багато видів брускет із різноманітними начинками, сирники, вівсянка з солоними та солодкими додатками, млинці. І схожа пропозиція, як у «Міське кафе Чічіков», свіжовичавленого соку. Тільки в Basta можна замовляти на вибір – безкоштовно фреш або бокал просекко. Замовляти ранкове меню тут можна до 12:00, на вихідних – до 13:00.

Ціни на сніданки: від 89 гривень за вівсянку з фініками або манго до 174 гривень за великий сніданок «Скрембл» із слабосоленим лососем, авокадо, салатом з огірків, рукколи та маслин та хрумким тостом з вершковим маслом. Є різноманітні додатки на вибір: прошуто, бекон, креветки, лосось, авокадо.

Просимо офіціанта принести нам сніданки, які найчастіше замовляють гості закладу. Поки чекаємо замовлення-«сюрприз», жартуємо про просекко вранці.

«Відразу захотілось уже відпустки, щоб дозволити собі серед тижня неспішно снідати й попивати просекко. І ніяких тобі нарад, дедлайнів, проєктів і подібного. Одне суцільне італійське задоволення», – мріє Євген і, спохватившись, поглядає на годинник.

Очікування замовлення усього зайняло 15 хвилин. Спочатку принесли сирники зі сметаною, ягідним кюлі та «домашньою» гранолою й оладки з цукіні та лососем. Через кілька хвилин – брускету Бенедикт із лососем та соусом голландез. 

«Хороший смак у полтавців, якщо таке замовляють. Фотками цих сніданків можна собі непогано так інстаграм-сторінку прикрасити. Сирники у них взагалі якісь незвичайні, не зізнаюся мамі, що куштував смачніші ніж у неї», – говорить гість Полтави.

Оладки з цукіні, яйце-пашот, слабосолений лосось, шпинат і кріпси з цибулі
Яйце Бенедикт в Basta – це два пашоти, слабосолений лосось, соус голландез, шпинат, тост і кріпси з цибулі
Сирники в Basta смажать на кокосовій олії, подають зі сметаною, ягідним кюлі, фруктами та гранолою власного виробництва

«Незвичайні» сирники коштують у Basta 115 гривень. За оладки з цукіні, яйцем-пашот та лососем ми заплатили 148 гривень, а за брускету з яйцем Бенедикт, лососем і соусом голландез – 128.

Сніданок зайняв у нас 45 хвилин. Євген із Оленою встигли ще неквапом дійти до місця ділової зустрічі.

«Комфортно знати, що в будь-який момент я зможу чи сама поснідати рано вранці в місті, чи запросити ділових партнерів на бізнес-сніданок. І це буде виглядати пристойно і презентабельно», – зауважила наостанок Олена.

Сніданки щодня чекають на полтавців за адресами:

«Міське кафе Чічіков» – вул. Соборності, 32 з 9:00 до 22:00

«Basta» pizza&pasta – вул. Соборності, 20 з 8:00 до 23:00


Матеріал підготовлений за партнерства із закладами громадського харчування «Міське кафе Чічіков» та Basta.