06 квітня, 17:04
06 квітня, 17:04

11 лютого 2020 року Владислава Проскуровська відкрила на вул. Небесної Сотні, 16 кав’ярню CoffeePorn. 29 березня цього року власниця повідомила про закриття.

ЗМІСТ поспілкувався з Владиславою Проскуровською про ідею закладу та його назву, роботу кав’ярні, карантин та закриття.

Coffee Porn – відверто про каву

Владислава Проскуровська розповіла, що їй завжди хотілося мати затишну кав’ярню, де можна комфортно проводити час та надавати якісний сервіс:

«Я дуже люблю якісну каву та затишні місця, де почуваєшся як вдома».

Над назвою свого закладу власниця думала довго, бо вона одразу вирішила, що не хоче якусь типову назву для кав’ярні:

«Серед варіантів була назва “Кофеголик”. Але я вирішила, що це для Полтави буде занадто і тому назвала CoffeePorn. Подумала, що Полтава таке місто, де будуть цікавитися цим. Ми всі зараз цікавимося трендами та прагнемо встигати за ними».

Як пояснює власниця, CoffeePorn походить від foodporn, яке зараз уже є відомим хештегом:

«Якщо “погуглити”  хоч foodporn, хоч coffeeporn, то це буде про процес споживання їжі чи кави. Тому нічого такого немає, все інше – це лише ваші особисті думки».

Владислава Проскуровська

Логотип кав’ярні в чорно-біло-помаранчевих кольорах – це невелика провокація. Владислава Проскуровська говорить, що зробила це навмисне для піару і не більше:

«Я навіть знімала про це відео. Коли відвідувач заходить і говорить: “CoffeePorn? А чому тоді бариста одягнена?” Дівчата завжди були готові пояснити що таке coffeeporn».

Назву «обігрували» по-різному:

  • «Coffee Porn – відверто про каву»;
  • «Coffee Porn – кава наскільки хороша, що ви не зможете не повернутися» тощо.

Реакція на назву була різною. Але зі слів власниці, негативних відгуків було мало. Більшість поставилася з позитивом:

«Коли ми тільки відчинилися, не було ще жодних відео, були лише фото стандартного формату.  І я пам’ятаю дівчину, яка написала коментар, що вона не прийде лише через назву».

Для відвідувачів, які хотіли «перчику» у кав’ярні були склянки з чоловічими та жіночими торсами.

Сервіс, сировина та кава

Власниця розповіла, що їй до вподоби культура споживання кави. Тому для неї важливо, щоб кава у закладі була постійно хорошої якості. Бо іноді  в кав’ярнях смак залежить від того який бариста її зварив. І один день кава смачна, а в інший її неможливо пити. Це відштовхує Владиславу як споживачку і до таких кав’ярень вона більше не повертається. 

Тому відкриваючи свій заклад, якість була важливою складовою бізнесу для власниці. Кожен ранок закладу розпочинався з перевірок якості кави:

«Виходячи з кав’ярні через 5 хвилин перевірки, я точно знала, що у мене готують ідеальну каву».

Коли Владислава Проскуровська вирішила відкрити кав’ярню, то одразу пройшла навчання у Харкові, де отримала знання баристи. Тому що, на її думку, відкрити кав'ярню, але нічого не розуміти про каву – не є розумним підходом ведення бізнесу:

«Я підійшла до питання так, що мені потрібна хороша людина, з якої я зроблю хорошого баристу. І я це зробила. У мене вийшли 4 шикарних баристки».

Фото з інстаграм-сторінки закладу

Барист для CoffeePorn навчав фахівець з Харкова. Заклад працював на каві харківської обсмажки – Barista coffee roasters. Владислава говорить, що вона дуже задоволена співпрацею з ними. За період існування кафе вона завжди отримувала від них якісну каву.

Соцмережі та розвиток бізнесу

Владислава Проскуровська активно вела сторінку CoffeePorn в інстаграмі та тіктоці. На її думку, це допомагало у введенні бізнесу та залученні відвідувачів.

«Зараз є 2 найбільших потоки, які приносять людей: інстаграм/соцмережі або “сарафанне радіо”».

В інстаграмі власниця хотіла виокремити свій заклад, бо у місті є багато хороших кав'ярень з гарними соцмережами та якісною продукцією: 

«Щоб виокремитися, потрібно було знайти те, що можу дати я і не може дати більше ніхто. Я це знайшла в гуморі. Інстаграм – це про відпочинок. Ви заходите в інстаграм розважатися, а не читати розлогі пости про користь матчі. Тому я зрозуміла, що хочу давати розважальний контент».

У розроблені контенту також до уваги брали назву кав'ярні. Тому були фото/відео з кавою, що летить, розбиванням чашок тощо.

«Наразі в друкованому тексті, якого зараз так багато, в інстаграм виділитися   важко, бо ніхто не дочитує до кінця. А весела людина точно привертає увагу». 

«Це було дуже складно». Про карантин та малий бізнес

Кав’ярня розпочала працювати у лютому 2020 року. Через місяць в Україні оголошують локдаун і всі заклади зачиняються на карантин.

«Це було дуже складно. Напевно карантин, локдаун і карантинні вихідні і є основною причиною чому ця кав'ярня не дійшла до свого 2-річчя», – говорить власниця CoffeePorn.

Складнощі полягали в тому, що оренду, податки та виплату заробітних плат баристам, попри карантин, потрібно було сплачувати. 

«Ці виплати йшли з бюджету, який мав би бути під рукою раптом що. Але, на жаль, це “раптом що” дуже сильно затягнулося. І кожного разу, коли ми виходили з карантину, каса сильно падала».

Владислава Проскуровська говорить, що вона розуміла споживачів, які після карантину обирали випити кави в улюбленому перевіреному закладі, а не в новому, який нещодавно працює:

«Будь-якому новому бізнесу було дуже складно. Все-таки ми підемо туди, куди ми любимо ходити, а нове залишимо на потім».

Також на бізнес у сфері громадського харчування сильно вплинули карантинні вихідні. Оскільки саме в ці дні заклади отримували найбільший прибуток. Владислава говорить, що перший весняний карантин допомогла пережити саме назва кав’ярні,  яку люди запам’ятали:

«Головним для мене тоді і завжди було те, що прийшовши до мене – ви повернетеся. 90% людей, які зайшли до мене 1 раз – повернулися. І це теж допомогло пережити це».

Владислава Проскуровська

Про популярність та закриття кав’ярні

«Важко говорити про популярність. Якби ми були популярними, то ми б не закрилися. Але щойно ми закрили заклад, виявилося, що ми мегапопулярні».

Владислава говорить, що заклад був популярним, бо про нього знали багато людей. Проте це не монетизувалося.

Щодо постійних клієнтів, то вони у кав’ярні були. Всіх власниця знала імена, адреси, ніки в інстаграмі тощо:

«Я працювала з найкращими людьми. Не знаю як вони знайшлися. Я так рада, що у нас був такий колектив. І вони всі були офігенними. І наші постійні гості були такі ж самі – завжди посміхалися, були веселими і добре ставилися до гумору. Але найцікавіше, що любили посидіти в тиші. Вони приходили до нас відпочивати і ми це їм давали».

Власниця CoffeePorn розповіла історію про постійних клієнтів, які жили не в місті, і за можливості приїжджали на каву до кав’ярні. Коли вони хотіли відсвяткувати в CoffeePorn день народження, то виявилося, що в меню не було їхнього улюбленого десерту на ці вихідні. Владислава Проскуровська замовила його в кондитера і на свято гості отримали цей десерт:

«Можливо це неправильно. Тому що так прив’язуватися до людей – ускладнює ведення бізнесу. Але це ж могла б бути кав'ярня з душею. На жаль, не вийшло, але перший млинець завжди невдалий. Я сподіваюся, що це не останній».

Зараз Владислава Проскуровська говорить, що їй дуже важко з цими людьми розлучатися. Після закриття, вона отримує багато повідомлень зі словами підтримки.

Про закриття CoffeePorn власниця повідомила 29 березня на інстаграм-сторінці закладу. Владислава Проскуровська говорить, що вона розуміла, що буде третій карантин, а дохід в цей період зменшиться:

«Я зрозуміла, що я не витягну. Навіщо відкладати ще на 2 дні і все одно закритися. Насправді причина чисто фінансова. Справа не в Полтаві, а просто я обрала невдалий рік».

Фото з інстаграм-сторінки закладу

Владислава говорить, що кав’ярня дала їй крутий досвід та розширила її кругозір. Це було складно, але власниці дуже подобалося цим займатися:

«Після закриття я можу сказати, що я б хотіла повернутися в цей бізнес. Тому що мені сподобалося напевне. Знаєте, якби ви відкрили мій інстаграм чи CoffeePorn і почитали, що там зараз пишуть люди. Зранку я прочитала повідомлення від дівчини, яку я бачила один раз на фотобранчі і я розплакалася. Там було величезне повідомлення наповнене добром. І оце заради цього я б хотіла повернутися».

Коли Владислава Проскуровська зачиняла кав’ярню, то говорила, що вона любить це місце, як людину:

«Можливо тепер я просто страждаю за колишнім. Але мені сподобалося. Сподобалося, що можна було бути креативною і нести щось смачне і нове. Місце, де ти можеш провести час і де проводять час люди. І наповнюватися цим. І це чудово».