13 травня, 17:05
13 травня, 17:05

У день відкриття кав’ярні «Сир.Хліб.Крафт» до закладу кілька разів привозять хліб – увесь розкупили. Усередину постійно заходять люди, роздивляються полиці й купують випічку. А дивитися справді є на що, бо у великих плетених корзинах лежить свіжий хліб і не тільки.

«Про Тетяну Дядечко багато чула й раніше – вона сир виробляє, організовує майстер-класи. І коли прочитала, що вона відкрила у Полтаві заклад, то вирішила відвідати, скуштувати її продукцію. Купила сир із чебрецем і йогурт. Мені дали спробувати ще один вид сиру безкоштовно. Думаю, що прийду сюди ще не раз. Треба ж наших виробників підтримувати», – говорить полтавка Олена.

Дегустаційні зразки 3-4 сортів сирів стоять гіркою на вітрині холодильників кожен в окремому закритому маленькому контейнері. У «Сир.Хліб.Крафт» полтавців пригощатимуть ще протягом тижня.

«Подобається, що тут усе свіже, екологічно чисте, без хімічних добавок. Мої знайомі теж збираються прийти сюди сьогодні чи завтра. Зацікавились магазином», – каже покупець Віталій.

Сир із чебрецем – до червоного вина, по типу брі – до білого

«Усі їх на бутерброди можна. Оцей “Здоров’я”, схожий на адигейський – його до чаю люблять. “Коров’ячий із чебрецем” – до червоного вина, по типу брі – до білого. “Для грилю” – дуже смачний, якщо підсмажити. Але обов’язково на сухій сковороді, без олії. Пряні кульки сиру в олії у салати варто додавати, бо вони вже й з олійкою для заправки. А я люблю їх намазати на сухарик чи тост, і зверху томати в’ялені – це взагалі просто об’їстися можна», – каже співвласниця «Сир.Хліб.Крафт» Оксана Скок. Разом з сестрою Тетяною Дядечко вони розповідають про продукти.

На полицях багато сирів. Схожий на моцарелу сир «Із витяжного зерна» підходить для салатів, а «Проволоне» дуже схожий на сулугуні. Оксана Скок каже, що їх можна використовувати для піци та випічки. 

Сир «Кварк» можна їсти в солоному вигляді зі спеціями – сіллю, часником, чебрецем і всим, що спаде на думку. Також із нього смачні запіканки, чізкейки. Йогурти питні густі без наповнювачів підійдуть як заправки до салатів. Є безлактозний козячий йогурт. Кожен з них можна купити у «Сир.Хліб.Крафт».

У день відкриття закладу привезли 11 видів хлібу – цільнозернові житній, пшеничний, кукурудзяний, гречаний, з насінням льону, з насінням соняшника, зі смаженою цибулею, солодовий, солодовий із насінням соняшника, із сиром, багети, французькі булки, чіабата. Лише два види – на дріжджах. Усі інші – на заквасках.

«Загалом майже 100 буханок продали. Випічку робимо на вершковому маслі. Інгредієнти використовуємо локальні, місцевих виробників. Усе наше рідне, полтавське», – говорить пекарка Дарія Піменова.

Вона планує розробити рецептуру унікального хліба, який будуть продавати тільки в «Сир.Хліб.Крафт». І великі паляниці.

Фото Дарії Піменової

Крафтова їжа – це про здоров’я

3,5 років тому у співвласниці закладу Оксани народилась донечка. Тоді ж постало питання про те, чим годувати малечу під час введення прикорму.

«Хотіла для дитини знайти якісні натуральні продукти. А в магазинних молокопродуктах для прикорму діток використовують загущувачі, крохмалі. Їх дитині можна давати, але не хотілося б. І Таня (сироварка Тетяна Дядечко, сестра – прим. ред.) каже мені: “Чого ти оце ходиш шукаєш, морочиш голову про те, що дитині дати? Починай сама робити”. Ну я й почала. Спочатку вдома робила йогурти, а потім пішли й сири», – з цього й почався шлях Оксани Скок в сироварінні.

Філософія споживання натуральних крафтових продуктів спонукає людей задуматися над тим, що вони вживають, кажуть сестри-співвласниці «Сир.Хліб.Крафт». Наголошувати не лише на смаку, а й на користі для здоров’я. 

«Тема актуальна через засилля рослинних жирів у складі багатьох продуктів масового виробництва. Україна на першому місці за серцево-судинними захворюваннями. Тому стежити за своїм здоров’ям означає стежити за тим, що їмо. Так, хороший продукт коштує дорожче, але він економить гроші на ліках», – говорить Оксана Скок.

А ще натуральні продукти поживніші – навіть невеликою їхньою кількістю можна наїстися, бо не містять смакових підсилювачів, через котрі довго не виникає відчуття ситості. А отже – убезпечують від переїдання.

«Хліб на заквасці ферментується дві доби. Це робить його поживним, насиченим вітамінами та робить доступними біомінерали в ньому. Через те, що довго ферментується, хліб стає складним вуглеводом. Тобто, від нього не так гладшають, аніж від звичайного. Він взагалі вважається корисним, а не шкідливим», – пояснює пекарка Дарія.

Як відрізняти натуральну їжу

«Ми для свекрухи проводили дослід. Залили окропом сир, який продається в магазинах по 50 гривень за кілограм. Якби був натуральним, то грудочкою впав би вниз. А той весь наверх сплив жиром», – розказує пані Оксана.

На етикетках не завжди вказують всі інгредієнти. Це залишається на совісті виробника. Можна спробувати розпитати продавця про склад продукту. Але це теж не запорука, що вдасться обрати справжню натуральну, приміром, сметану без загущувачів, стабілізаторів та інших додатків.

«У нас сметана термостатна, негомогенізована, тобто зквашена. Сировину замішуємо із заквасками, розливаємо у банки, закручуємо кришками і вже не відкриваємо їх. Сметана прямо в банках сквашується сама», – розкриває секрети крафтового виготовлення Оксана Скок.

Натуральні ковбаси впізнати легше – в них буде сіруватий відтінок. Це говорить про те, що в ній м’ясо натуральне, а барвники не додавали.

Якісне молоко, дорогі закваски та ручна робота – як формують вартість хорошого сиру

Ціна на крафтові молочні продукти починає формуватися вже з того, що корова їсть, як за нею доглядають, чи правильно розробили режим харчування. Уже на стадії складання «меню» для корів визначають, яке молоко хочуть отримати – жирніше чи знежирене. І підлаштовують харчування тварин під це. Через це якісне молоко не коштуватиме дешево. Відповідно, й сир крафтовий з цього молока не може бути дешевим. Усе тому, що найдорожча частина усього процесу – сировина. На кілограм сиру йде в середньому 7-12 літрів молока. Далі за вартістю – дорогі закваски, фізична робота.

«Крафтове виробництво – це обов’язково ручна робота. Не апарати за нас все роблять, а ми самі. І працює не одна людина. У сироварні “Козачка” вісім сироварів, будемо брати ще одного, щоб розмежувати процеси за видами сирів. Наприклад, щоб бринзу один якийсь спеціаліст варив. Сир із чебрецем – інший», – пояснює співвласниця кав’ярні «Сир.Хліб.Крафт» Тетяна Дядечко.

«У Полтаві багато крафтових виробників із крутою продукцією»

Підстерігають малий та середній бізнес у карантинні часи багато й інших труднощів, говорять співвласниці «Сир.Хліб.Крафт». Потрібно знайти хороше приміщення, яке треба «потягнути» фінансово. Знайти того, хто керуватиме головними процесами. Знайти виробників-партнерів, які б представляли свої вироби на полицях.

«Ми хотіли зібрати у нас усіх крафтових виробників Полтавщини. А потім й України. Тішить те, що маємо свій якісний продукт. І те, що в Полтаві багато крафтових виробників із крутою продукцією. Ми з ними давно товаришуємо. Сподіваюся, нам вдасться прищепити землякам любов до якісної корисної вітчизняної продукції та культуру розумного споживання», – говорить Тетяна.

Зараз на полицях «Сир.Хліб.крафт» можна знайти ковбаси Savin product, йогурти Gogoberry, крафтові шоколад, карамель, веганську карамель на основі кокосового молока, горіхово-шоколадну пасту від Afrodiziak, натуральні джеми з нестандартними смаками від Endorfine, в’ялені сливи й томати Targoni, сири від «Добра ферма» та «Біла ґава». Щодня додаються марки, виробники, розширюється асортимент.

«Крафтовики – люди, які зробили самі себе, створили свій бізнес, своїми ж руками виготовляють продукти, піклуються про споживача. Тому зібрати їх в одному місці було найкращою ідеєю. Вважаю формат нашого закладу унікальним і цінним. Ми створили для полтавців місце зустрічі з локальними крафтовими виробниками», – посміхається співвласниця «Сир.Хліб.крафт» Тетяна Дядечко.

Кав’ярня працює лише другий тиждень, але в столиці колеги власниць Тетяни Дядечко та Оксани Скок уже обговорюють, у якому форматі відкриють подібний заклад. Це може бути франшиза чи партнерство. У Полтаві ж на всіх поціновувачів безкомпромісно натуральних продуктів чекають щодня з 9:00 до 19:00 на вул. Соборності, 21 у «Сир.Хліб.Крафт».

Матеріал створений у рамках партнерства з Сироварнею «Козачка». Думки, виражені в цій публікації, відображають виключно точку зору автора і не завжди збігаються з позицією редакції.

Фото Катерини Пєшикової