ЗМІСТ побував у навчально-виробничій лабораторії веганських ресторанних технологій Loving Hut на базі Полтавського державного аграрного університету. Про історію започаткування та роботу веганського осередку в полтавському вищі розповів проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків Олег Горб.

Історія мережі Loving Hut
Мережа закладів Loving Hut зареєстрована в Тайвані. Її заснувала колись невідома жінка з В’єтнаму, яка нині носить звання Грандмайстерки Чинг Хай.

«Грандмастер Чинг Хай Асоціейшн» – це всесвітня мережа веганських закладів, що налічує близько 300 осередків у 30 країнах світу, де пропагують свою філософію і забезпечують веганським харчуванням:
«Вона зараз у поважному віці, але колись блукала по Гімалаях. Перебуваючи там довгий час шукала їй прийшло знання про те, що її місія – це запровадити по всьому світу філософію “Не убий тварину”», – розповів Олег Горб.
Ця веганська філософія ґрунтується на забороні знущатися з тварин і вбивати їх заради втамування людського голоду.
Зараз Гранмайстер Чинг Хай мешкає у Великій Британії, де займається виробництвом діамантових прикрас, а також вона має свої картинні галереї, художні майстерні у яких сама малює. Окрім цього, жінка займається благодійністю в галузі зоозахисту та охорони природи.
Як веганський осередок з’явився у Полтаві
Торік до університету приїхав майстер спорту України міжнародного класу Олександр Кулаков разом з американським волонтером мережі Loving Hut Говардом. Волонтери привезли гуманітарну допомогу для переселенців, які мешкають в одному з гуртожитків університету. На зустрічі й домовилися про проведення кулінарного майстер-класу з приготування веганських страв.

«Через три тижні вони приїхали вже в складі з 6-8 волонтерів, зі своїм обладнанням та продуктами. І в нашій їдальні “Золота Нива” провели майстер-клас для студентів. Тоді вони поділилися своїми знаннями про веганізм, веганське харчування та свою філософію. Після чого разом із студентами спробували зробити веганські суші та буритос», – каже Олег Горб.

Після цього університет отримав пропозицію про те, що благодійники приїдуть у березні та на волонтерських засадах працюватимуть протягом місяця у їдальні вишу. Тим самим вони хотіли дослідити попит на веганську їжу серед студентів та викладачів.
«У мене виникла ідея, щоб подякувати їм за пророблену роботу з навчання наших студентів і написав лист від імені ректора для Грандмастерки Чинг Хай в якому описав усі активності та подякував. Останнім абзацом взяв і написав, що наш ректор висловив пропозицію створити веганський осередок у нас, аби ми не відрізнялися від університетів Великобританії, адже там у 33 університетах паралельно зі звичайним харчуванням, пропонують і веганське», – розповів проректор.

Через деякий час американський волонтер Говард повідомив, що Грандмайстерка Чинг Хай дала згоду на відкриття веганського осередку на базі університету. Для цього університет виділив приміщення студентського кафе, яке закинули ще за часів Радянського Союзу. Волонтери з різних куточків світу дізналися про відкриття волонтерського осередку в Полтаві через телебачення Loving Hut, що транслюється в кожному осередку у 30 країнах світу цілодобово. Лист Олега Горба та відповідь Грандмайстерки транслювали на телебаченні, де диктор зачитував їх українською та в перекладі різними мовами:

«І тоді всі почули й побачили, що вона дала добро, і всі почали пропонувати свою допомогу з відкриттям на нашій території такого осередку. Першим приїхав власник веганського ресторану не далеко від Чикаго у США Джордж та привіз з собою фінанси і свої руки золоті. Саме він там зробив підлогу, стелю та максимальну кількість чорнових робіт», – розповів Олег Горб.
Після того приїздили волонтери із Південної Кореї, Тайваню, Китаю, Австрії, Німеччини, Великої Британії та США.
Філософія працівників веганського осередку Loving Hut
Вегани не споживають мед, адже вважають утримання бджіл у вуликах – експлуатацією. На їхню думку, збір дикого меду не є проблемою, але промислове бджільництво – це втручання у природне життя комах. Що стосується молочної продукції, то вони також від неї відмовляються, адже корів на фермах використовують інтенсивно: вони дають великі обсяги молока кілька років, після чого їх вибраковують.
Така практика, за словами прихильників руху, призводить до страждання тварин. Замість молочних продуктів вегани обирають тофу та рослинні замінники. Проте для багатьох людей саме сир залишається продуктом, без якого важко уявити раціон:
«Я без м’яса й риби спокійно живу, але без сиру не можу. За їхніми канонами я вже не веган», – поділився проректор.
Як працюють іноземні волонтери в Полтаві
Волонтери погодилися приїхати до Полтави за 180 км від лінії фронту. Вони кажуть, що знаходяться під захистом китайської Богині милосердя і співчуття Гуань Інь. Волонтери говорять, що вона їх захищає, тому всі бомби пролітатимуть повз них:
«У нас є ще один оберіг: ми стоїмо на території колишньої духовної семінарії. Нас Ісус Христос захищає, бо тут була духовна семінарія, а там ще Гуань Інь, бо вони сюди приїхали, так що в нас тут safety, а ми цього і добиваємоcя, щоб нам було тут комфортно і позитивні вібрації були», – поділився проректор.

Наразі у веганському осередку працюють волонтери з Великої Британії, США й Тайваню. До складу працівниць увійшли Аліса Вільямс та шеф-кухарка Тонг Йію. У них є помічники та студенти аграрного університету, які навчаються на спеціальностях пов’язаних із харчовими технологіями, готельно-ресторанною справою та туризмом. Завдяки лабораторії вони мають можливість проходити там практику й отримувати міжнародний досвід у стінах університету.

Волонтери часто проводять сooking show для школярів та студентів, яким демонструють швидке приготування веганських страв.
Як працює веганський осередок
Відключення світла стали проблемою для роботи кухні, адже вони обмежують роботу потужних плит й духовок. Аби не зупиняти роботу веганської лабораторії, під час знеструмлень вони працюють поки теплі прилади або готують більше холодних закусок. Аби відвідувачі приходили й під час відключень світла, по всій залі їдальні розміщують LED-лампи для освітлення, які періодично замінюють для кращого освітлення.

Іншим викликом став мовний бар’єр, адже волонтери здебільшого спілкуються виключно англійською мовою. Волонтерка з Великої Британії Аліса почала вивчати українську для спілкування з відвідувачами.
Як щодо сировини з якої готують веганські страви? Переважно це завезені волонтерами продукти. Іноді керівництво університету пропонує їм овочі, вирощені у теплицях студентами. Завдяки цьому у веганському меню є сезонні пропозиції. Приміром влітку частіше готують страви з овочів та фруктів, а восени пропонують страви з сезонних бобів, сої чи гарбуза. Також кухарі печуть пироги та торти лише з веганських інгредієнтів.

Веганський осередок Loving Hut працює з понеділка по суботу з 11:00 по 19:00 за адресою вул. Сковороди, 1/3, на території Полтавського державного аграрного університету.