Горе на смак. У Полтаві пригощала супом часів Голодомору (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Автор: Аліса Куценко, 25 листопада, 11:15

Фото: Горе на смак. У Полтаві пригощала супом часів Голодомору (ФОТОРЕПОРТАЖ)


До 85-ї річниці Голодомору студенти Української академії лідерства приготували «найгірший у світі суп», аби полтавці відчули, як виживали у 1932-1933 роках.

У суботу, 24 листопада, на Театральній площі відбулася акція «Непораховані». За словами Марії-Мар’яни Дроняк, ментора з комунікацій та емоційного розвитку УАЛ, вона проходить в шести містах, де є осередки академії, та має на меті показати, як важко було українцям у той час:

«Насправді це їжа, яку важко назвати їжею. Ми хочемо, щоб всі відчули, що тоді відбувалося».

«Непораховані» – це не тільки присвята тим, хто помер від штучного голоду, що влаштувала радянська влада. Марія-Мар’яна Дроняк зазначає, що досі точних цифри вбитих радянським режимом ми не знаємо, зокрема через знищені документи. Але є й інша цифра – тих, хто так і не народився. І це, як зізнається ментор, жахає.

Горе на смак. У Полтаві пригощала супом часів Голодомору (ФОТОРЕПОРТАЖ)

За її словами, минулого року вони проводили таку ж акцію в Брюсселі й Тель-Авіві, аби наочно показати, як виживали в Україні в 30-х роках минулого століття. Для цього запросили шеф-кухаря, який допомагав скласти максимально реалістичний рецепт. Складові шукали в історичній літературі та спогадах живих свідків геноциду.

«У цього супу немає назви. Між собою ми називаємо його “найжахливіший суп у світі”. У 2017 році, коли проводили акцію в ЄС, ми запрошували скуштувати його звичайних пересічних мешканців. Вони пробували і не розуміли, як це можна було їсти, і вже потім ми розповідали їм про Україну», – зазначила ментор.

Дві величезні каструлі «супу» зварили прямо в приміщені УАЛ. Одна зі студенток, Дарина, розповіла, що інгредієнти дуже прості:

«Ми брали кору дерев, осіннє листя й шишки. Все це замочили, потім десь годину варили і проціджували. Знаю, що під час голоду цього не робили, бо просто не було сил, але ми даємо це людям, тому прибирали сміття і залишки землі».

Горе на смак. У Полтаві пригощала супом часів Голодомору (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Насправді, пити «суп» неможливо: він має гіркувато-нудотний хвойний смак, і здавалося, що більше двох ковтків майже ніхто не зробив. Бабусі, що куштували суміш, часто сплакували. Хтось відходив в сторону й стиха розповідав трагічні сімейні історії про голод.

Горе на смак. У Полтаві пригощала супом часів Голодомору (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Крім «супу», діти роздавали маленькі шматочки хліба, загорнуті в темно-коричневий папір та зв’язані мотузкою. Усередині на кожному листочку – один факт з Голодомору. Нам трапився наступний:

«53% загиблих з усієї країни втратила Полтавщина, Харківщина та Київ».

Горе на смак. У Полтаві пригощала супом часів Голодомору (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Під час виступу на невеликій сцені біля театру УАЛ провела перфоманс: під час того, як один зі студентів зі сцени розповідав про кількість вбитих, молоді люди по черзі падали – хто на сніг, хто на плитку, і на якийсь час завмирали. Присутні, які не очікували такого, трохи злякано сторонилися й відходили назад. Але діти зводилися на ноги й бралися за руки – це символізувало те, що українці вистояли тоді, а значить, маємо вистояти й зараз, адже все залежить від нас.

Горе на смак. У Полтаві пригощала супом часів Голодомору (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Горе на смак. У Полтаві пригощала супом часів Голодомору (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Довідоково: нагадаємо кілька страшних цифр про Голодомор, озвучених Інститутом національної пам’яті про 1933 рік, на який припав пік голоду:

Щодоби помирало 34 тис 170 чоловік.

Щогодини – 14 тис 200 чоловік.

Щохвилини – 2 тис 405 чоловік.

Що 5 секунд – 2 людини.

За приблизними підрахунками, всього Україна втратила від 4,5 до 7 мільйонів людей.

Фото Олега Журавльова

 

 

 

 

Опублікована: 25 листопада 2018


Коментарі

Від {{ com.user.name }} {{ com.user.lastname }}, {{ com.created_at }}
{{ com.content }}

Від {{ child.user.name }} {{ child.user.lastname }}, {{ child.created_at }}
{{ child.content }}



Зареєструйтесь, щоб мати можливість коментувати

Реєстрація