«Це все досвід». Власник кав’ярні третьої хвилі закриває заклад у центрі Полтави

Фото з інстаграм-сторінки кав’ярні
Власник закладу «Сахара не надо» Максим Холоденко повідомив про закриття кав’ярні.
Кав’ярня «Сахара не надо» розпочала працювати у грудні 2020 року в форматі to go, за адресою вул. Європейська, 27/24. У кінці жовтня цього року кав’ярню закривають. Про це ЗМІСТу розповів власник закладу 18 жовтня:
«Головна обставина – це недостатня кількість людей, щоб повноцінно сплачувати по всіх рахунках. Плюс скоро зима, а це теж аргумент, бо вже зараз відчуваю як погода впливає на потік людей. На одному ентузіазмі далеко не поїдеш. Є реалії життя».
«Це все досвід, а значить ти маєш його прийняти, врахувати та йти далі».
Під час відкриття закладу на вул. Європейській, власник розумів можливі ризики: за цією адресою раніше було кілька кав’ярень і жодна з них довго не працювала. Ймовірно, через не прохідне місце та відсутність можливості під’їхати на авто тощо:
«Але у мене були фанатичні амбіції, які і далі залишаються. Коли бачиш, що в місті є лише кілька закладів, де можна випити якісно приготовану каву, то розумієш, що цього замало».
За 10 місяців роботи «Сахара не надо» власник зробив кілька висновків:
- до відкриття закладу потрібно підходити детально – чіткіше обирати місце, продумувати тематику, маркетинг для «розкручування» свого закладу тощо;
- більше делегувати обов’язки, а не зав’язувати все на собі.
«Кав’ярня має бути другим домом, де тобі завжди комфортно. Там ти можеш з кимось познайомитися або спілкуєшся з персоналом, як з друзями. Я дав цю атмосферу спілкування, але комфорт, щоб посидіти й відпочити – це не про to go. Я зробив “Сахара не надо” для себе фундаментом, щоб піти далі».
Нагадаємо, влітку Максим Холоденко брав участь у конкурсі «Народний латте артист 2021». Він зайняв 4 місце по загальних балах (2 місце по оцінках суддів та 10 місце – бали за онлайн-голосування).
Раніше Холоденко зайняв 9 місце у національному батлі з лате-арту TOP100 latteartist battle. Змагання проходили 15-16 травня у Києві в Освіторія Хаб.
Інтерв'ю ЗМІСТу з Максимом Холоденко можна прочитати тут. Говорили про концепцію кав'ярень третьої хвилі, їхній розвиток у Полтаві та класичну каву з правильним підходом.