Манікюр, педикюр і стрижка за новими правилами: як послаблюватимуть карантин в Україні

В Україні продовжили карантин до 22 травня, але послаблювати його почнуть уже з 11 травня.
Уряд дозволить відкрити парки, сквери, зони відпочинку, салони краси та літні майданчики кафе та ресторанів, які зареєстровані як оператори потужності. Для врегулювання їхньої діяльності, МОЗ розробило проєкт рекомендацій для закладів різних типів. Наразі вони знаходяться на стадії громадського обговорення, але 6 травня рішення по рекомендаціях ухвалять на засіданні Кабміну. Як правило, суттєвих змін у подібні рекомендації МОЗу не вносять, тому ЗМІСТ вирішив розповісти чого очікувати від послаблення карантину.

У будь-якому випадку, масковий режим не скасовується. В уряді прогнозують, що носіння маски буде доцільним до завершення усіх 5 етапів виходу країни з карантину. Отож, для роботи перукарень і салонів краси розробили такий проєкт рекомендацій:
- проведення температурного скринінгу для працівників. Якщо температура вища ніж 37,2 градуса, то працівник не може почати роботу. Якщо ж температуру вимірюють контактним термометром, необхідно дезінфікувати його щоразу;
- прийом відвідувачів тільки за записом і з інтервалом не менше 15 хвилин;
- на вході обов’язково дезінфікують руки спиртовмісними антисептиками;
- між робочими місцями має бути відстань не менш ніж 2 м;
- після кожного відвідувача працівники дезінфікують робоче місце та багаторазові інструменти;
- адміністрація закладу надає працівникам засоби індивідуального захисту на 5 днів уперед;
- у закладі проводять вологе прибирання з дезінфекцією не рідше ніж 1 раз на 2 години і перед закриттям;
- від роботи тимчасово відсторонюють людей старших за 64 роки, адже вони у зоні ризику;
- працівники мають регулярно мити руки та слідкувати за станом власного здоров’я.
У закладах громадського харчування мають дотримуватися таких самих заходів безпеки. Єдине, що рекомендації для кафе і ресторанів передбачають також:
- обслуговування виключно на виніс за попереднім замовленням, чи на літньому майданчику;
- відстань між столами на літньому майданчику має бути не менш ніж 1,5 м;
- робити замовлення відвідувачі мають через вікно, або через інтернет, чи мобільний зв’язок;
- необхідно, щоб відвідувачі могли розрахуватися безконтактним способом;
- усі працівники виконують роботу у масках та рукавичках;
- відвідувачі не можуть брати до рук меню, воно має бути розташоване поруч з місцем видачі замовлень;
- видачу замовлень виконують тільки в одноразовій тарі, яка щільно закривається.
Також в Україні почнуть працювати хімчистки, пральні та ремонт взуття. Для цих закладів рекомендують дотримуватися таких умов:
- проведення температурного скринінгу для працівників. Якщо температура вища ніж 37,2 градуса, то працівник не може почати роботу. Якщо ж температуру вимірюють контактним термометром, необхідно дезінфікувати його щоразу;
- працівники мають організувати прийом так, щоб клієнти не були у черзі, або ж дотримувалися дистанції;
- працівники мають бути у захисній масці та рукавичках;
- у закладі регулярно проводять прибирання і щоразу дезінфікують поверхні після відвідувачів;
- від роботи тимчасово відсторонюють людей старших за 64 роки, адже вони у зоні ризику.
В офісі нотаріуса, адвоката чи аудитора також мають дотримуватися базових заходів безпеки: температурний скринінг працівників, дезінфекція, ретельне регулярне прибирання тощо. Окрім цього, МОЗ додає такі рекомендації:
- двері закладу мають бути закриті та оснащені домофоном, чи дзвінком, щоб відвідувач міг дати зрозуміти, що він прийшов;
- зайти до офісу можуть клієнти, які одягнули маску;
- працівники мають бути забезпечені засобами індивідуального захисту і використовувати їх.
З 11 травня в Україні відкриють зони відпочинку. Йдеться про парки, сквери, сади, оранжереї, музеї просто неба, лісопаркові та прибережні зони, відкриті спортмайданчики. На цих територіях треба дотримуватися таких рекомендацій:
- дотримання соціальної дистанції у місцях можливих скупчень людей;
- адміністрація має забезпечити функціонування вбиралень, де є антисептики, рідке мило. Вбиральні мають регулярно дезінфікуватися;
- відвідувачі можуть відпочивати групами не більше 3 людей;
- відвідувачам дозволено займатися спортом у рекреаційних зонах.
У закладах торгівлі непродовольчими товарами також необхідно проводити температурний скринінг працівників, проводити прибирання і дезінфекцію поверхонь. Працівники закладів мають бути забезпечені засобами індивідуального захисту та працювати у масках. Своєю чергою, відвідувачі мають дезінфікувати руки, дотримуватися маскового режиму і соціального дистанціювання.