28 грудня, 10:12
28 грудня, 10:12

4 здорових та смачних прийомів їжі на день існують. І для цього не потрібно витрачати купу часу на кухні, бо отримувати їх «під ключ» у Полтаві легше, аніж здається.

Кілька років сервіс правильного харчування HEALTHY FOOD готує індивідуальне меню для полтавців, враховує їхні смакові потреби та доставляє щодня. Це абсолютно новий напрямок в місті, адже завдяки цій компанії вдалося довести, що ресторанні страви на щодень бувають доступними та корисними. Ця фірма знає, що багато полтавців мріють про здорове харчування, але не мають можливості власноруч готувати собі різноманітний раціон на цілий день, тому допомагає їм це отримати.

Разом зі співзасновниками HEALTHY FOOD Артемом Ліфрідовим та Єлизаветою Дендерею розповідаємо як можна скоригувати меню для містян, які хочуть харчуватися з користю та новий формат для Полтави – доставка здорових страв на цілий день у контейнерах.

Правильне харчування – не лише для офісів

Приготування їжі та доставки від HEALTHY FOOD – це новий напрямок для невеликого міста, хоча в Одесі, Києві, Харкові та Дніпрі такий формат уже став буденністю.

Загалом доставка правильного харчування на день в Україні з’явилося років зо 5 тому. Полтавському сервісу довелося заходити на абсолютно новий ринок та шукати свою головну відмінність. Артем Ліфрідов каже, що їм це таки вдалося:

«Цінність нашого бренду полягає у тому, що ми доставляємо людям смачну їжу «під ключ» швидко і робимо усе якісно. Це сервіс, де враховуються побажання клієнтів, їхні індивідуальні потреби та смакові вимоги. Тут є і приготування, пакування та доставка просто у  руки».

Ще однією головною відмінністю є індивідуальний підхід. Багато сервісів орієнтуються на продажі та популярність, але майже ніхто не готовий змінювати усталене меню під потреби клієнта. Тобто, чимало брендів створюють стандартне для всіх меню і не коригують його під кожного. Звичайно це впливає на якість. HEALTHY FOOD вирішили, що вони працюватимуть дещо інакше і враховуватимуть усі потреби споживачів, щоб вони хотіли повертатися. І це спрацювало – зараз сервіс має постійних клієнтів, які стабільно замовляють їхню їжу.

Обравши індивідуальних клієнтів, HEALTHY FOOD довелося відмовитися від масових доставок для компаній. Артем Ліфрідов розповів, що вони працювали з офісами та великими підприємствами де працюють понад 700 людей, але все ж обрали працювати з кожним замовником індивідуально. Тому й пішли у бік ресторанних страв, але приготованих за правилами правильного харчування.

Як готують та доставляють їжу

Хоча ритм життя у Полтаві здається дещо спокійнішим, аніж у містах-мільйонниках – це не так. Єлизавета Дендеря говорить, що приготування їжі на цілий день займає чимало часу у людей, які могли б приділити його родині або роботі, або ж просто хочуть почати правильно харчуватися, але поки безуспішно. У кожному з випадків може допомогти HEALTHY FOOD:

«Необов’язково бути офісним працівником, щоб правильно харчуватися. У нас ритм життя такий, що ми багато часу проводимо сидячи в машині, на роботі, вдома. Це на метаболізм впливає і людина набирає зайву вагу. Або людина без зайвої ваги, але має проблеми з їжею, бо культура правильного харчування тільки формується. Полтава має свій внутрішній менталітет і класичне правильне харчування тут не закріпилося. Тому ми взяли за основу ресторанні страви й створюємо унікальне меню».

Рекомендована кількість споживання калорій не перевищує 1 тис. 600. Через це зробити меню для клієнта – уже половина успіху. Необхідно врахувати його смакові побажання, поєднати це з правилами здорового харчування та врахувати мету (схуднення, набір ваги тощо).

Перш ніж потрапити до клієнта, їжа проходить довгий шлях. У Полтаві немає конкретного місця де продають і м’ясо, і овочі, і рибу гарної якості, тому продукти відбирають та купують на різних локаціях.

За словами Артема Ліфрідова, на ринках купують найкращі овочі та фрукти, адже у супермаркетах не можна переконатися у їхньому хорошому складі. Окремо є м’ясні та рибні магазини з високою якістю та сертифікованою продукцією. Закупівлю круп та іншої продукції для стравах також проводять на різних локаціях.

Після закупівлі товарів страви приготують за рекомендаціями дієтологині, яка має медичну освіту і працює з HEALTHY FOOD.

«Ми завжди до дієтолога відправляємо, якщо є проблеми зі здоров’ям, або конкретний запит на схуднення чи розв’язання проблем зі шкірою. Ми для себе обрали дієтологиню, яка має медичну освіту і будь-яку консультацію розпочинає з аналізів. Усе тому, що бували випадки коли приходили підліток, пенсіонер та чоловік 30 років, які мали від одного дієтолога ідентичну програму харчування. Таким лікарями довіряти не можна».

Їжу готує команда кухарів з 15 річним досвідом у фітнес-індустрії. Артем Ліфрідов каже, що зібрати професійну команду було одним з головних завдань і стало найбільшим успіхом. Завдяки цьому їм вдається враховувати усі побажання та протипоказання до страв і все одно робити їх дуже різними та комбінованими.

Потім раціон на день розміщують у крафтові пакування, що швидко розкладаються. Зараз це найоптимальніший варіант після кількох інструментів.

«Ми раніше замовляли з Європи дорогі пластикові контейнери з безпечного матеріалу і клієнти отримували їх на день, ми потім забирали і мили. Але після цього експерименту ми побачили, що це теж не працює і часто люди не готові навіть просто повертати», – каже Артем.

Після пакування старший кухар перевіряє відповідність страв. У комплекті є:

  • якщо це стандартний набір, то 4 прийомів їжі: 3 основних і перекус за 385 грн на день. У складі страв на 1 тис. 200 калорій є м’ясо курки або індика, різні сорти білої риби, овочі та фрукти. Періодично в меню є морепродукти та червона риба;
  • якщо це преміум-меню, то 4 прийоми їжі: 3 основних і перекус за 500 грн на день. У складі страв є телятина, м’ясо кролика, ріні сорти червоної риби та морепродукти.

Єлизавета Дендеря говорить, що вартість страв абсолютно доступна для жителів Полтави навіть з середнім достатком і дозволяє значно спростити життя:

«Одна вечеря у ресторанів може вам коштувати як повноцінна денна їжа на щодень. За доступні гроші отримуєте ресторанну їжу зі здоровим складником».

Окрім цього є клієнти, які або люблять усі існуючі продукти. Або ж мають протипоказання. Попри це HEALTHY FOOD коригує меню так, щоб страви не повторювалися й розробляє меню згідно з кожною потребою.

«Одразу було дуже важко, бо ми починали працювати тільки у напрямі здорового харчування. Я розпочинав цей бізнес зі спортсменом Віталієм Тищенком. Ідея зробити правильне харчування у Полтаві належала йому. Одразу навчалися працювати так і потім ми удосконалювалися з дієтологами. Взяли за основу ресторанне меню і зберегли принципи. Є правила, які ми не порушуємо, але також стежимо за трендами. Європа нас багато навчає, ми на них дивимося».

Замовити їжу для себе ви можете за цим контактом +380950221873 та на сторінці сервісу в інстаграмі.

Розвиватися, щоб покращити якість

Співзасновники HEALTHY FOOD планують опановувати нові ринки. Хоча правильне харчування є дещо вузькою темою, сервіс планує розвивати його в містах, що поряд з Полтавою (тут ця фірма єдина у своїй галузі). Починати планують з Кременчука та Харкова, щоб розвивати культуру здорового харчування.

Також стежать за трендами. До прикладу, до новорічних свят сервіс може підготувати й доставити детокс-програму для клієнтів. Артем Ліфрідов розповів, що це експрес-метод для очищення організму від токсині з побічним ефектом схуднення:

«Завдяки тому, що там у складі є овочі і фрукти з вітамінами та мінералами, вдається очистити організм. Важливо, що детокс підходить максимально здоровим людям і перед цим треба консультуватися з лікарем. Але ця програма має попит особливо перед новорічними святами у клієнтів, а ми не можемо їм відмовляти».

Окрім цього сервіс долучається до благодійних ініціатив у місті. Наприклад, коли стилістка Анна Бойко організовує соціально важливі проєкти, HEALTHY FOOD  забезпечує харчуванням на фотозйомках для людей з інвалідністю, онкологічними захворюваннями, людей похилого віку.

Матеріал створений у рамках партнерства з HEALTHY FOOD. Думки, виражені в цій публікації, відображають виключно точку зору автора і не завжди збігаються з позицією редакції.