Фабрику-кухню за 5 мільйонів євро хочуть будувати у Полтаві

Джерело – «ГотуЇмо: Фабрика-Кухня» у фейсбуці
Полтавська громада матиме оплатити проєктну документацію, якщо держава вирішить вкластися у цей проєкт.
Фабрика-кухня коштуватиме 5 млн євро, каже секретарка Полтавської міської ради Катерина Ямщикова. Про це стало відомо із засідання бюджетної комісії Полтавської міської ради від 26 лютого.
«Ми маємо отримати 5 млн євро на побудову фабрики-кухні і для цього зараз готуємо проєкт рішення. У нас є ще гуманітарні комісії, де це питання розглянемо і я також з голосу проінформую. Не хочеться пропустити цей проєкт».

Фабрика-кухня потрібна Полтаві, щоб розвʼязати проблему з харчоблоками. Проєктування ляже на громаду, а ось решту робіт профінансують за програмою першої леді Олени Зеленської.
За словами Катерини Ямщикової, ця кухня зможе замінити 10 проблемних харчоблоків у школах, де сьогодні неможливо налаштувати процес якісного харчування дітей. Якщо проєкт втілять, у багатьох школах оптимізують процес приготування їжі і облаштують великі обідні зали для школярів.
Перша фабрика-кухня на Полтавщині
Фабрика-кухня – це пілотний проєкт Асоціації громадського харчування, який підтримує Перша леді. В Офісі Президента України повідомляли, що вона потрібна для забезпечення якісною свіжою їжею навчальних закладів одразу кількох громад.
Спершу розмістити фабрику-кухню планували у Решетилівці. Вона мала обслуговувати навчальні заклади у Білоцерківській, Мачухівській і Машівській громадах.
«Принцип дії фабрики-кухні: їжа готується, охолоджується і в спеціальних боксах їде в заклади освіти. Потім її доводять до необхідної температури і харчоблоки у 30 школах для цього не потрібні. Перший пілотний проєкт нам обіцяють побудувати за кошти іноземних інвесторів. Це основна модель Німеччини», – пояснював очільник обласного Депаратменту освіти Євген Кончаковський.

Що таке фабрика-кухня
Проєкт фабрики-кухні – частина реформи шкільного харчування в Україні. Фахівці підготували три варіанти організації харчування у школі:
- кухня повного циклу (у навчальних закладах, де є економічна доцільність і технічно-технологічна можливість, усе готують на місці з нуля).
- опорні кухні (з однієї потужної кухні їжу транспортують до сусідніх шкіл).
- фабрика-кухня (великий обсяг постачання, окрема будівля, у якій готують, шоково охолоджують їжу та транспортують до багатьох шкіл). Така фабрика-кухня може забезпечити приготування 10 тис. порцій. Це економія витрат на воду та електроенергію, а постачання їжі дітям стає систематизованим, безпечним і якісним.
У Бучі будівництво фабрики-кухні профінансував американський меценат Говард Баффет. Ще одну таку фабрику збудують у Харківській області.

«Пан Баффет сказав мені, що хоче брати участь у відновленні України. Вирішили почати з освіти та ще й у деокупованому регіоні, який найбільше постраждав від російських загарбників», – розповіла Олена Зеленська.