Гастрогайд Кацуріна та Птушкіна Полтавщиною: де і що куштували блогери

Кадр з випуску про їжу Полтавщини

Блогери знімають відео на YouTube про гастрономічні особливості різних областей України. Черговий випуск про їжу зняли на Полтавщині й розповіли про вуличну їжу та автентичні страви, які раніше не куштували.

Гайд закладами, про які розповіли у випуску:

Гастрономічний гайд закладами опублікували на YouTube-каналі Михайла Кацуріна 25 січня. Випуск «Їжа Полтавщини. ДНК української кухні» набирає популярності на вкладці «Рекомендовані» й перебуває під номером 20. На момент публікації відео переглянули понад 200 тис. разів.

ЗМІСТ переглянув годинний випуск й розповідає про локації, які відвідали ресторатор Міша Кацурін та тревел-блогер Антон Птушкін.

Кафе «У сестер» 

Подорож до Полтавщини розпочали з дегустації страв у придорожньому кафе на трасі на Київ-Полтава. Тут доволі велика територія, є магазин де продають закрутки, вареники тощо. У кафе блогери куштували млинці з мʼясом та вареники «Полтавські» парові. Такі страви були блогерам до вподоби.

Стріт фуд у Полтаві

«Гаряче»

У закладі готують чебуреки на будь-який смак. Михайло Кацурін обрав солодкий з вишнею та каву. Загалом страва була йому до вподоби:

«Класний та хрусткий чебурек. Прям офігенний, я б прийшов і замовив це знову». 

«Кавун»

Це перша в Полтаві кавʼярня третьої хвилі. Сюди блогери прийшли, щоб випити кави та з’їсти шматок торта під назвою «Смерть ворогам». 

«Смачна ніжна, малинова, вершкова “смерть ворогам”», – говорить Михайло Кацурін.

«Коровай»

Наступним місцем, куди завітали блогери, стала пекарня «Коровай». Михайло Кацурін сказав, що їх туди не пустили, але він придбав рогалик з повидлом, який йому смакував.

Полтавський ринок та шашлички

Далі попрямували на полтавський ринок. Сюди прийшли до продавчині сала Галини. Ведучі кажуть, що Галя є королевою сала на полтавському ринку, а її продукт відправляють по всій країні та за кордон. Тут Кацурін куштував копчене на соломі сало. Також смакували «Ізумрудним» та салом «Валюта», яке готують у чорному перці.

Також на ринку знайшли декілька «шашличок», де ведучі куштували м’ясо та оцінювали його смак. З чотирьох претендентів перемогу здобула шашлична №2 (переглянути, де вона знаходиться можна у випуску на YouTube).

Шаурма

Також у місті скуштували шаурму у двох закладах: «Сідра» та «Міська шаурма». Страві виставили оцінки за соковитість, смак та щедрість. Перша отримала 11 балів, а друга – 12.

Дегустація галушок

«Комора» 

Це перша галушкова мануфактура Полтави. На перший погляд, це крихітний заклад на 20 гостей, але в реальності це «справжній інститут галушкових досліджень» з десятками видів цієї страви, каже Михайло Кацурін. Тут розповіли про приготування класичних галушок. У цьому місці Кацурін та Птушкін вперше спробували полтавські галушки:

«Це ніжний пухнастий повітряний пиріжок. Це може бути основною стравою і закускою і чим завгодно. Мені подобаються галушки».

«Полтавські галушки»

Це «демократичний» за ціновою політикою та популярний полтавський заклад. Тут замовили порцію полтавських галушок і компот:

«Хочу відзначити вигляд галушок, подивіться які вони гастрономічні, щось середнє між дуже класними пончиками, политими кремом, і яйцями пашот з соусом. Надніжне тісто зі свининою і грибною підливою».

«Кочубеївська садиба»

Далі попрямували в Диканьку аби скуштувати галушки і там. Тут замовили борщ з галушками та крученики з галушками. 

«Борщ з галушками як і все з галушками дуже смачно. Крученики з галушками це дуже смачно, це схоже на картопляні зрази тільки замість картоплі тут галушки з дуже смачною грибною підливою», – каже Михайло Кацурін.

Антон Птушкін говорить, що вони планували показати Диканьку, але виявилося, що показувати немає чого:

«Тут планувалося, що ми покажемо Диканьку, але її у нашому випуску не буде. Бо там немає чого показувати. Як зʼясувалося це звичайне село в якому навіть немає туристичного центру. Є невеликий музей і все. Для мене це було ударом, бо я був впевнений, що цей туристичний бренд ми використовуємо, але виявилося що ні. І це сумно».

«Початок»

Щоб скуштувати більше галушок попрямували у полтавський заклад «Початок». Тут знайшли азійський галушка-боул. До страви входили галушки, курка, квасоля, перці тощо. Таке поєднання блогерам «зайшло».

Автентичні та полтавські страви

«Старий хутір»

Хутір знаходиться в Опішні та складається з 4 хат-мазанок, які побудовані та наповнені речами побуту 1918, 1928, 1930 та 1960 років. На території поселення є ферма, сінокіс, криниця, став, територія для кемпінгу та дитячий майданчик. Також працює ресторан української кухні, де Птушкін та Кацурін куштували шпундру, качану кашу, опішнянські сливи, вергуни та вареницю.

«Качана каша – це дуже незвичайно, це якийсь збільшений за розміром кускус в тісті. Це дивно, це незвичайно, це смачно і дуже самобутньо. Шпундра, ніколи не бачив нічого подібного. Мені це сильно подобається. Тут купа буряка, він дуже смачний, він дуже насичений і дуже дзвінкий, мʼякий буряк та мʼяка свинина», – хвалив страву Кацурін.

«Чічіков»

Це полтавський заклад, де блогери спробували карбонару по-полтавськи з копченим на чорносливі шпондером.

«Фотограф»

У  кав’ярні-пекарні куштували традиційні полтавські шулики та мандрики. Шулик – це десерт з надтонкого листкового тіста з купою вершкового масла. Просякнутий медово-маковим сиропом і запечений до хрусткої скоринки, він подається зі склянкою молока. Також смакували мандриком з начинкою з сиру та каву по-полтавськи. Усі страви сподобалися блогерам.

Ресторан Palazzo

У ресторані замовили традиційний полтавський лизень – це страва з яловичого язика. Тут скуштували стейк з лизня та запечений лизень.

«Тут язик в сукупності з ніжним пюре та гострим тайським соусом. Це очманіло співпрацює.  Вже не вперше в Полтаві я отримую страву по яку б я точно повернувся б».

Мʼясний ресторан Shade

У закладі замовили мармуровий аргентинський стейк з чорного ангусу. Кацурін сказав, що це дуже соковитий, ніжний і яскравий стейк.

Verholy Relax Park

Це перший в Україні сучасний готельний комплекс, на території дуже стримані та водночас вишукані СПА, шале, приватні будинки, басейни і озера.

«Це перший реально стильний готель в Україні і він відкрився років 10 тому і дотепер, щоразу коли приїздиш сюди, він виглядає свіжим і все таким же стильним», – каже Михайло Кацурін. 

Тут куштували кістковий мозок з томатною сальсою та ікрою щуки. 

Підсумовуючи, ведучі сказали, що Полтавщина – це крутий та самобутній і, на жаль, дуже недооцінений регіон з точки зору їжі. Треба це змінювати й розвивати, вважають блогери.