Протягом чотирьох років на Полтавщині відкрили понад 450 агропідприємств

Джерело – growhow.in.ua
На Полтавщині з 2021 по 2025 рік відкрили вдвічі більше нових підприємств, ніж закрили.
Про це стало відомо з аналітичного звіту, який опублікували в Опендатабот.
Протягом чотирьох років на Полтавщині припинили діяльність 152 агропідприємства. Водночас в області активно відкривають нові компанії – за цей же період підприємці відкрили 455 агробізнесів.

Загалом в Україні за останні п’ять років закрили понад 1 тис. 700 агрокомпаній, найбільше – на Одещині (606). Частину агропідприємств релокували до західних областей, зокрема на Львівщину, яку обрали 597 компаній.
Розвиток підприємств на Полтавщині
Нагадаємо, що у Полтаві дедалі більше ветеранів розвивають власну справу – кав’ярні, фермерські господарства, салони краси, квіткові магазини та простори для відпочинку. Зокрема є багато агропідприємств.
На Полтавщині розвивається й фермерське господарство «Біос». Колись родинна ділянка площею 37 гектарів, сьогодні це впевнене підприємство, що обробляє до 300 гектарів – власних і партнерських.
Основу господарства заклали батьки дружини Ігоря Ященка. До 2021 року воно існувало як звичайне сімейне поле з мінімумом техніки, ручною роботою і чітким розумінням меж можливого. Ситуація кардинально змінилася після того, як до справи долучився зять. Саме він став ініціатором масштабування і подачі на грантові програми, які дозволили вивести господарство на якісно новий рівень.
Після першої хвилі технічного оновлення – нового трактора і сівалки, придбаних за підтримки ветеранської програми. «Біос» почав працювати не лише швидше, а й ефективніше. Сівозміна, підготовка ґрунту, боротьба з бур’янами – усе це вдалося оптимізувати й узяти під контроль завдяки технічному оснащенню.
Наступна хвиля модернізації принесла зерновоз і телескопічний навантажувач. Це дозволило господарству не залежати від сторонніх перевізників, зменшити втрати під час транспортування й підвищити мобільність у найгарячіший період – під час збирання врожаю.
На початках господарство вирощувало переважно зернові – пшеницю, ячмінь, кукурудзу. Але вже 2024 року було прийнято стратегічне рішення диверсифікуватися. У тестовому режимі засіяли баштан — кавуни та дині. І хоча це була проба пера, прибутковість із гектара виявилася значно вищою, ніж від традиційних культур.
Цьогоріч площі під баштан розширюють до шести гектарів, планують також висадити капусту, картоплю, кукурудзу – все, що може давати швидкий обіг і стійкий дохід.
У господарстві почали також розробляти напрямок тепличного господарства – як додаткове джерело доходу й можливість забезпечити ранню овочеву продукцію на місцеві ринки. Грантову заявку на теплицю вже схвалено, будівництво розпочнеться найближчими тижнями.