Шкільних кухарів майже половини громад Полтавщини навчатимуть працювати з новим меню

Навчання Шкільних Кухарів У Кулінарному Хабі
Навчання Шкільних Кухарів У Кулінарному Хабі

(Фото – Полтавська ОВА)

На базі кулінарного хабу в Кременчуці каскадним методом навчатимуть 145 кухарів.

Заявки на навчання подали 25 територіальних громад області. Курси триватимуть з 11 до 29 березня. Про це повідомили в Полтавській обласній військовій адміністрації 11 березня.

Заняття проводять «агенти змін», які раніше вже пройшли тренінги та мають відповідні сертифікати. Підготовка триває за каскадним методом, тобто кожен попередній учасник може навчати інших своїх колег.

Надалі такі навчання стануть постійними і будуть проводитися за змішаною формою навчання. 

Нагадаємо, у січні розпочали навчати шкільних кухарів. Тоді 22 «агенти змін», які пройшли тренінги у 2023 році, проводили перші заняття для шкільних кухарів. Протягом трьох днів 135 працівників харчоблоків із Кременчуцької громади навчалися працювати з сучасним обладнанням та готувати страви з оновленого меню.

До 2027 року всі кухарі закладів освіти пройдуть навчання.

Таким чином у дітей хочуть сформувати здорові харчові звички, а також знизити ризики неінфекційних захворювань (ожиріння, серцево-судинні хвороби тощо) у дорослому віці. 

Реформа шкільного харчування на Полтавщині

У межах реформи в області запровадять типи кухонь, які існуватимуть на базах закладів освіти.

Серед типів кухонь виокремлюють такі:

  • базова – це коли школа має власний харчоблок, який готує їжу виключно для дітей цього закладу освіти. Кухні оснастять сучасним обладнанням;
  • опорна – передбачає приготування їжі в одному закладі, що швидко перевозиться на кілька шкіл в межах одного населеного пункту. У межах невеликої громади, міста чи селища можна забезпечувати за рахунок такої кухні близько півтори тисячі учнів;
  • фабрика – передбачає приготування одразу 8-12 тис. порцій, які потім швидко охолоджують до 3 градусів та перевозять в інші заклади за 50 км.

У 2024 році коштом іноземних інвесторів планують у 17 громадах реалізувати 23 проєкти базової кухні. Також у 2 громадах запровадять 2 проєкти опорної кухні.