У питній воді на Полтавщини виявили перевищений вміст нітратів

Фото: Niclas Hammarström для @expressen
Показати якість води можуть тільки лабораторні дослідження. Найпрозоріша на вигляд та найсмачніша на смак вода може бути значно забруднена нітратами.
Про це повідомили в Держпродспоживслужбі Полтавщини 6 квітня.
Проби води відібрали з джерел децентралізованого водопостачання. За результатами дослідження вміст нітратів перевищував нормативний рівень 50 мг/ дм куб. Станом на 5 квітня порушення виявили у 3 пробах Полтавського району.
У 2022 році перевищення вмісту нітратів виявлено в 7 пробах питної води:
- 6 – Полтавський район;
- 1 – Лубенський район.
Чим небезпечний підвищений вміст нітратів
Такі відхилення від норми можуть спричинити водно-нітратну метгемоглобінемію серед дітей. Захворювання, пов’язане з вживанням води, що містить високу концентрацію нітратів. Це може викликати кисневе голодування тканин.
Групи ризику:
- діти до 3-х років, зокрема, немовлята, віком до 1 року, яких вигодовують сумішами, приготовленими на воді;
- люди похилого віку;
- хворі на анемію;
- люди із захворюваннями дихальної системи;
- люди з хворобами серцево-судинної системи.
Найбільша ймовірність захворіти на метгемоглобінемію у людей, які користуються водою з колодязів, неглибоких свердловин. Водоносним горизонтом для таких питних джерел є грунтові води, які часто забруднюються. На них впливає існування надвірних туалетів, вигрібних ям, відходи утримання тварин, обробка полів тощо. Усе це є джерелами нітратів.
Симптоми захворювання:
- у дітей до 3-х років захворювання проявляється посинінням ділянок шкіри навколо рота, на руках та стопах;
- блювота;
- пронос;
- підвищене слиноутворення;
- втрата свідомості;
- судоми;
- порушення серцевого ритму та навіть летальний результат.
Щоб уникнути захворювання необхідно:
- не пити воду із колодязів і свердловин, де вміст нітратів перевищує норму;
- правильно облаштовувати колодязі, чистити їх не менша разу на рік;
- територію поблизу колодязя утримувати в чистоті;
- обережно використовувати мінеральні чи органічні добрива;
Фахівці пишуть, що кип’ятіння, відстоювання та фільтрування води не знижують вміст нітратів. Іноді навіть збільшують її токсичність.