У питній воді на Полтавщини виявили перевищений вміст нітратів

Ілюстрація. Донеччина
Ілюстрація. Донеччина

Фото: Niclas Hammarström для @expressen

Показати якість води можуть тільки лабораторні дослідження. Найпрозоріша на вигляд та найсмачніша на смак вода може бути значно забруднена нітратами.

Про це повідомили в Держпродспоживслужбі Полтавщини 6 квітня.

Проби води відібрали з джерел децентралізованого водопостачання.  За результатами дослідження вміст нітратів перевищував нормативний рівень 50 мг/ дм куб. Станом на 5 квітня порушення виявили у 3 пробах Полтавського району.

У 2022 році перевищення вмісту нітратів виявлено в 7 пробах питної води:

  • 6 – Полтавський район;
  • 1 – Лубенський район.

Чим небезпечний підвищений вміст нітратів

Такі відхилення від норми можуть спричинити водно-нітратну метгемоглобінемію серед дітей. Захворювання, пов’язане з вживанням води, що містить високу концентрацію нітратів. Це може викликати кисневе голодування тканин.

Групи ризику:

  • діти до 3-х років, зокрема, немовлята, віком до 1 року, яких вигодовують сумішами, приготовленими на воді;
  • люди похилого віку;
  • хворі на анемію;
  • люди із захворюваннями дихальної системи;
  • люди з хворобами серцево-судинної системи. 

Найбільша ймовірність захворіти на метгемоглобінемію у людей, які користуються водою з колодязів, неглибоких свердловин. Водоносним горизонтом для таких питних джерел є грунтові води, які часто забруднюються. На них впливає існування надвірних туалетів, вигрібних ям, відходи утримання тварин, обробка полів тощо. Усе це є джерелами нітратів.

Симптоми захворювання:

  • у дітей до 3-х років захворювання проявляється посинінням ділянок шкіри навколо рота, на руках та стопах;
  • блювота;
  • пронос;
  • підвищене слиноутворення;
  • втрата свідомості;
  • судоми;
  • порушення серцевого ритму та навіть летальний результат.

Щоб уникнути захворювання необхідно:

  • не пити воду із колодязів і свердловин, де вміст нітратів перевищує норму;
  • правильно облаштовувати колодязі, чистити їх не менша разу на рік;
  • територію поблизу колодязя утримувати в чистоті;
  • обережно використовувати мінеральні чи органічні добрива;

Фахівці пишуть, що кип’ятіння, відстоювання та фільтрування води не знижують вміст нітратів. Іноді навіть збільшують її токсичність.