Як годуватимуть дітей у школах Полтави після канікул

(Фото – kypur.net)
1 січня 2022 року завершився перехідний період з оновлення системи закупівель та освоєння нових технологічних карт. Реформа шкільного харчування зобов’язує усі полтавські школи змінити харчування учнів.
Перший навчальний день після зимових канікул – 10 січня. Годувати дітей можна за технологічною картою, яку у школі зобов’язані впроваджувати. Оновлене меню для шкільних їдалень включає 160 страв. У них обмежили кількість солі та цукру, жирів та субпродуктів. Натомість збільшили кількість молока та кисломолочних продуктів, м’яса, риби, свіжих овочів і фруктів.
Усі шкільні заклади з 1 січня 2022 року зобов’язані:
- зменшити кількість цукру у 2-2,5 рази – до 7,5 г на один прийом їжі;
- збільшити кількість фруктів до 100 г на один прийом їжі;
- зменшити кількість хліба на 1 прийом їжі з 60-80 г до 30-50 г;
- збільшити кількість м’яса птиці так, щоб протягом п’ятиденного робочого тижня при одноразовому харчуванні забезпечити дві порції м’яса по 70 г, 100 г або 120 г кожна, залежно від віку дітей;
- збільшити кількість молочних продуктів при формуванні меню.
Приблизно 75% продуктів у їдальнях мають бути рослинного походження. Це овочі, салати, злакові, фрукти та ягоди. Картоплю як окрему страву можна пропонувати не більше двох разів на тиждень у разі п’ятиденного перебування в школі, або не більше трьох разів на тиждень у разі 6–7-денного перебування.
Тепер відварювати овочі, щоби приготувати салати на наступний день, не можна, а м’ясні страви (очищені від волокон курку, індичку, нежирну свинину, телятину) треба якомога частіше комбінувати з овочевими гарнірами чи салатами. Вершкове масло не має становити понад 10% від загальної кількості калорій. У стравах можуть бути очищені горіхи або насіння, але про це треба вказувати в меню, аби діти з харчовими алергіями знали про це. Горіхи або насіння також можна пропонувати в окремій упаковці, але без глазурі й додавання цукру.
Сніданок, обід та вечеря мають містити по одній порції зернових продуктів або картоплі, овочів, фруктів, м’ясних чи рибних страв, молочних чи кисломолочних продуктів. Плавлений сир не дозволяється. Сіль можна використовувати тільки йодовану та лише для приготування їжі, а соуси та майонези використовувати не можна.
Встановили заборони на продаж у шкільних буфетах:
- солодкі хлібобулочні вироби, продукти з високим вмістом цукру чи солі, консервантів, барвників та ароматизаторів;
- газовані напої, зокрема й солодкі, м’ясні та рибні продукти промислового та кулінарного виробництва, непастеризовані соки та молочні продукти, кава і гриби.
За дотриманням вимог харчування у школах стежитиме Держпродспоживслужба.
З 1 січня 2022 року у Полтаві встановили таку вартість гарячого харчування на одного учня:
- в закладах загальної середньої освіти Полтавщини. При п'ятиразовому харчуванні: для учнів віком від 6 до 11 років – 101,03 грн; для учнів віком від 11 до 14 років – 125,15 грн; для учнів віком від 14 до 18 років – 125,84 грн. При одноразовому харчуванні: для учнів віком від 6 до 11 років – 38,00 грн; для учнів віком від 11 до 14 років – 45,4 грн; для учнів віком від 14 до 18 років – 47,12 грн;
- у закладах загальної середньої освіти спортивного профілю Полтавщини: для учнів віком від 6 до 11 років – 170,30 грн; для учнів віком від 11 до 14 років – 180,86 грн; для учнів віком від 14 до 18 років – 187,97 грн;
- у ліцеях з посиленою військово-фізичною підготовкою Полтавщини: 148,00 грн.
Рішення передбачає встановлення безоплатного одноразового гарячого харчування коштом бюджету для учнів профільних ліцеїв.