Початок осінньо-зимового періоду є сезоном застуд. У цей період важливо допомогти організму підготуватися до зміни умов. Важливим елементом є харчування й опанування нових харчових звичок.
Насправді харчові звички людини формуються ще з дитинства, тому навіть у шкільному віці людині важливо розуміти пряму залежність між харчуванням та здоров’ям. Дієтологиня полтавського сервісу правильного харчування HEALTHY FOOD Тетяна Дендеря кілька років допомагає налаштувати харчування людям з різними потребами. Вона вболіває за те, щоб темою здорового харчування люди починали цікавитися не тоді, коли мають проблеми зі здоров’ям, а зробили це частиною життя.
Разом з HEALTHY FOOD розповідаємо як і чому важливо піклуватися про власне харчування (особливо у холодні сезони) та як це легко робити у Полтаві.
Як почати
Тетяна Дендеря говорить, що з її досвіду понад 80% від усіх неспадкових хвороб є наслідком неправильного харчування. Раціон, кількість прийомів їжі та калорійність насправді впливають не тільки на вагу, внутрішні органи, шкіру й волосся. Часто саме їжа є першопричиною проблем з гормональним фоном, станом кісток, емоційним станом, безпліддям тощо.
«Часто люди думають, що їхнє щоденне харчування впливає тільки на зовнішній вигляд. Насправді ж це не так, бо причиною багатьох поганих аналізів й самопочуття, загострення хронічних хвороб стає те, що не вистачає певних мікроелементів, а деяких навпаки забагато. Кожен може перевірити це на власному досвіді запровадивши бодай кілька харчових звичок. Зміни в організмі будуть очевидними», – каже Тетяна Дендеря.
Опанування корисних харчових звичок – перші кроки на шляху до правильного харчування. Дієтологиня радить встановити для себе кілька простих правил, що допоможуть покращити травлення та загальне самопочуття:
- вживайте теплу воду за 20-30 хв до сніданку;
- відмовтесь від їжі похапцем або перед комп’ютером. Важливо, що прийомів їжі має бути мінімум 3 й завдяки цьому ймовірність вечірніх переїдань суттєво знизиться»;
- почніть додавати до кожного прийому їжі сезонні овочі по сезону. Вони малокалорійні, містять чимало корисних вітамінів та мікроелементів. Завдяки цьому прийому більш калорійної їжі ви з’їсте менше, а процес травлення триватиме легше й ефективніше.

З початком холодної пори року нові звички допоможуть організму легше адаптуватися до температурних перепадів:
«Ми маємо допомогти своєму організму харчуванням підготуватися до цього періоду. Враховуючи те, що більшість людей менше рухаються, гуляють й починають більше часу проводити вдома, отримуємо велику ймовірність набрати зайву вагу. Збалансований раціон допоможе цього уникнути», – пояснює дієтологиня.
Харчові звички з часом стають невіддільною частиною життя, тому історії про переїдання чи надмірну кількість шкідливої їжі перестають бути загрозою, бо організм чітко розуміє свої потреби.
Баланс в усьому
Досвід дієтологині показує, що у правильному, але смачному харчуванні важливо балансувати між корисними та улюбленими продуктами. Важливо, щоб раціон був збалансованим. Йдеться про достатню кількість білків, жирів і вуглеводів.
Якщо ви хочете попіклуватися про здоров’я, спробуйте надавати перевагу повільним вуглеводам. Тетяна Дендеря радить обирати цільнозерновий хліб та крупи, якщо вибір стоїть між солодощами. Надайте м’ясу, рибі, молочним та кисломолочним продуктам перевагу над напівфабрикатами. Обирайте «хороші» жири на кшталт яєць, жирної риби, горіхів, авокадо, оливкової олії.

В осінній період використовуйте сезонні овочі: гарбуз, буряк, моркву. Дієтологиня говорить, що для універсальності овочів у стравах запікайте їх, або робіть елементами обідів. Також полтавці з легкістю можуть знайти зараз сезонні груші, яблука й сливи.
«Сміливо використовуйте заморожені власні фрукти або магазинні ягоди та овочі, адже в них теж зберігаються вітаміни. Ферментовані продукти на кшталт квашеної капусти, огірків та помідорів заселяють наш кишківник корисними бактеріями. Важливо, щоб такі продукти містили помірно солі та не мали оцту», – каже Тетяна Дендеря.
Як HEALTHY FOOD задовольняє потреби
Сервіс доставки правильного харчування розробляє повноцінне збалансоване меню, що дозволяє виконати потреби організму. Допомагає розробляти меню для кожної людини Тетяна Дендеря. Завдяки роботі сервісу, що займається доставкою страв на цілий день, полтавцям не потрібно думати що приготувати на сьогодні.
Якщо ви хочете схуднути, налаштувати раціон й при цьому не зважувати кожен продукт, рахувати калорії, розбиратися в схемах та можливостях поєднання продуктів, вихід є. Полтавський бренд уже кілька років робить це професійно та з індивідуальним підходом до кожного клієнта:
«Ми використовуємо продукти тільки найвищої якості. Меню дуже різноманітне, складається із вишуканих страв, які не тільки смачні, але й дуже естетичні. Окрім того, враховуються смакові побажання кожного замовника. Замовляючи меню в HEALTHY FOOD у вас не буде шансів помилитися в харчуванні. Це найкраща інвестиція в своє здоров’я».
Підхід до кожного клієнта – індивідуальний. Сервіс готує меню здорових й смачних ресторанних страв на день для кожного замовника з враховуючи його смакові побажання.

Продукти для страв купують у різних локаціях та постачальників з сертифікованою пропозицією. Наступним етапом у приготуванні чотирьох або п’яти прийомів їжі на день є коригування меню за рекомендаціями дієтологині, які працює з сервісом.
Щодня для клієнтів готують нові страви, тому меню не повторюється. Індивідуальний підхід називають важливою відмінністю цього бренду, адже тут готують раціон за унікальними сценаріями. Прийоми їжі доставляють у крафтовому пакуванні.
У комплексі є:
- якщо це стандартний набір, то 4 прийоми їжі: 3 основних і перекус. У складі страв на 1 тис. 200 калорій є м’ясо курки або індика, різні сорти білої риби, овочі та фрукти. Періодично в меню є морепродукти та червона риба;
- якщо це преміум-меню, то 4 прийоми їжі: 3 основних і перекус. У складі страв є телятина, м’ясо кролика, різні сорти червоної риби та морепродукти.
За якість товарів відповідають власники сервісу, які шукають продукти у різних частинах Полтави й відбирають їх постійно з перевіркою сертифікатів якості. Пакування дозволяє зберігати харчування на день без загрози, що їжа зіпсується, також прийоми їжі можна вільно брати з собою за потреби.
Замовити їжу для себе ви можете за цим контактом +380950221873 та на сторінці сервісу в інстаграмі.

Якщо ви маєте протипоказання до певних продуктів чи не хочете бачити їх у стравах, можна попередити про це на етапі замовлення. HEALTHY FOOD скоригує меню так, щоб страви не повторювалися й врахує в меню потреби.
Напередодні ЗМІСТ розповідав про сервіс правильного харчування у Полтаві. Це новий напрямок для нашого міста. Багато сервісів орієнтуються на продажі та популярність, але майже ніхто не готовий змінювати усталене меню під потреби клієнта. Тобто, чимало брендів створюють стандартне для всіх меню і не коригують його під кожного. Звичайно це впливає на якість.
У сервісі вирішили, що вони працюватимуть дещо інакше і враховуватимуть усі потреби споживачів, щоб вони хотіли повертатися. І це спрацювало – зараз сервіс має постійних клієнтів, які стабільно замовляють їхню їжу. Як готують та доставляють їжу ми розповідали детально тут.
Також разом ми склали підбірку смачних страв, що можуть стати елементами добового раціону й дозволять покращити здоров’я та позбавитися зайвої ваги або харчових розладів.
Це важливо, бо звичка якісно харчуватися точно може вплинути на якість життя загалом. Якщо організм отримує продукти, які дають усі поживні речовини, самопочуття та загальний стан здоров’я покращуються. У раціоні має бути білок, вуглеводи, жири, вода, вітаміни, мінерали тощо.
Правильно збалансувати денну норму різних елементів допоможе лікар. У HEALTHY FOOD вважають роль дієтолога у формуванні меню дуже важлива, тому разом з лікарем вони коригують підбір страв для своїх клієнтів. Врівноважити калорійність страв можна разом з урахуванням смакових уподобань та розмаїттю продуктів.
Кілька років поспіль до нової фази війни сервіс правильного харчування HEALTHY FOOD розбудовував у Полтаві нову галузь – доставка й популяризація здорового харчування. Після цього роботу змінили на волонтерство, а співзасновник бренду взяв до рук зброю й пішов захищати Україну. Історію про це читайте за посиланням.