70 гривень за порцію: громади Полтавщини з найвищою вартістю харчування у школах

Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Автор – Paweł Sowa / Agencja Wyborcza.pl

Чотири громади Полтавщини на 100% забезпечили школярів гарячими обідами, а у інших громадах харчують частину дітей. Найдорожче харчування – у Мартинівській громаді.

Про шкільне харчування під час брифінгу в Полтавській ОВА повідомив заступник начальника облвійськадміністрації Антон Чубенко.

На 100% забезпечені гарячим харчуванням учні шкіл Комишнянської, Коломацької, Мартинівської та Новогалещинської громади. Найвищі ціни на обіди мають такі громади:

  • Мартинівська – 70 грн за порцію;
  • Машівська – 65 грн за порцію;
  • Карлівська – 60 грн за порцію;
  • Гребінківська – 59,7 грн за порцію;
  • Щербанівська – 58,3 грн за порцію.

Найдешевше харчуються школярі Оржицької громади – 26,5 грн. Загалом середня вартість харчування в області складає 42,90 грн за порцію.

Шкільне харчування на Полтавщині: реформа

У межах реформи в області запровадять типи кухонь, які існуватимуть на базах закладів освіти. Серед типів кухонь виокремлюють такі:

  • базова – це коли школа має власний харчоблок, який готує їжу виключно для дітей цього закладу освіти. Кухні оснастять сучасним обладнанням;
  • опорна – передбачає приготування їжі в одному закладі, що швидко перевозиться на кілька шкіл в межах одного населеного пункту. У межах невеликої громади, міста чи селища можна забезпечувати за рахунок такої кухні близько півтори тисячі учнів;
  • фабрика – передбачає приготування одразу 8-12 тис. порцій, які потім швидко охолоджують до 3 градусів та перевозять в інші заклади за 50 км.

У 2024 році коштом іноземних інвесторів планують у 17 громадах реалізувати 23 проєкти базової кухні. Також у 2 громадах запровадять 2 проєкти опорної кухні.

На базі кулінарного хабу в Кременчуці каскадним методом навчатимуть 145 кухарів. Заявки на навчання подали 25 територіальних громад області.

До 2027 року всі кухарі закладів освіти пройдуть навчання. Таким чином у дітей хочуть сформувати здорові харчові звички, а також знизити ризики неінфекційних захворювань (ожиріння, серцево-судинні хвороби тощо) у дорослому віці.