Ботулізм на Полтавщині: як себе убезпечити

Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Джерело – dostyp.com.ua

Серед причин отруєння ботулізмом – домашні консерви та в’ялені продукти.

Про ботулізм на Полтавщині повідомили у місцевому управлінні Держпродспоживслужби в Полтавській області 9 червня.

В Україні 26 людей звернулися до лікарів з підозрою на ботулізм. На Полтавщині з початку року зафіксували один випадок отруєння домашньою в’яленою рибою.

Причинами отруєння ботулізмом є домашні м’ясні та рибні консерви, в’ялені продукти. Ризик з’являється при недотриманні санітарних норм під час їх виготовлення.

Щоб себе убезпечити, не купуйте продукти на стихійних ринках. Якщо сумніваєтеся у якості продуктів, краще їх не вживати. Уникайте споживання консерви домашнього приготування. 

Серед симптомів ботулізму:

  • слабкість у тілі та кінцівках;
  • запаморочення;
  • нудота;
  • «пелена» перед очима;
  • сухість у роті;
  • важкість під час ковтання та дихання;
  • закреп і здуття живота.

При проявах перших симптомів потрібно терміново звернутися до лікаря. Швидку введення антитоксину збільшує шанси на одужання.

Раніше ЗМІСТ писав, що на старті купального сезону в Полтаві виявили кишкову паличку. Фахівці провели лабораторні дослідження поверхневих вод. На міському пляжі у Подільському районі виявили бактерії. 

ЗМІСТ писав, що у 15 людей на Полтавщині підтвердили хворобу Лайма.

Через укуси іксодових кліщів жителі Полтавщини інфікуються хворобою Лайма. За минулий тиждень 15 людям підтвердили діагноз Тижнем раніше виявили 17 інфікованих, а за першу половину травня хворобу діагностували 21 людині. Щороку піки активності кліщів припадають на квітень-травень і серпень-вересень. Вони можуть переносити збудників вірусних і бактеріальних захворювань.