Ботулізм на Полтавщині: як себе убезпечити

Джерело – dostyp.com.ua
Серед причин отруєння ботулізмом – домашні консерви та в’ялені продукти.
Про ботулізм на Полтавщині повідомили у місцевому управлінні Держпродспоживслужби в Полтавській області 9 червня.
В Україні 26 людей звернулися до лікарів з підозрою на ботулізм. На Полтавщині з початку року зафіксували один випадок отруєння домашньою в’яленою рибою.
Причинами отруєння ботулізмом є домашні м’ясні та рибні консерви, в’ялені продукти. Ризик з’являється при недотриманні санітарних норм під час їх виготовлення.
Щоб себе убезпечити, не купуйте продукти на стихійних ринках. Якщо сумніваєтеся у якості продуктів, краще їх не вживати. Уникайте споживання консерви домашнього приготування.
Серед симптомів ботулізму:
- слабкість у тілі та кінцівках;
- запаморочення;
- нудота;
- «пелена» перед очима;
- сухість у роті;
- важкість під час ковтання та дихання;
- закреп і здуття живота.
При проявах перших симптомів потрібно терміново звернутися до лікаря. Швидку введення антитоксину збільшує шанси на одужання.
Раніше ЗМІСТ писав, що на старті купального сезону в Полтаві виявили кишкову паличку. Фахівці провели лабораторні дослідження поверхневих вод. На міському пляжі у Подільському районі виявили бактерії.
ЗМІСТ писав, що у 15 людей на Полтавщині підтвердили хворобу Лайма.
Через укуси іксодових кліщів жителі Полтавщини інфікуються хворобою Лайма. За минулий тиждень 15 людям підтвердили діагноз Тижнем раніше виявили 17 інфікованих, а за першу половину травня хворобу діагностували 21 людині. Щороку піки активності кліщів припадають на квітень-травень і серпень-вересень. Вони можуть переносити збудників вірусних і бактеріальних захворювань.