На «Кулінарних батлах» перемогла школярка, яка приготувала полтавську шпундру

Переможниця батлів Анастасія Бадаєва разом із менторкою Вікторією Крамар
Переможниця батлів Анастасія Бадаєва разом із менторкою Вікторією Крамар

Фото – Олена Зеленська

Школярі з шести областей змагалися змагалися за титул найкращого юного кухаря країни. Перемогу здобула жителька Чернігова, яка приготувала ліниві вареники й полтавську шпундру.

Про «Кулінарні батли» повідомили на сторінці швейцарсько-українського проєкту DECIDE 28 лютого.

У конкурсі брали участь учні 8–9-х класів загальноосвітніх шкіл Київської, Львівської, Одеської, Полтавської, Чернігівської та Івано-Франківської областей. 

У фіналі 10 команд зі школярів та учнів профтехів, які виступали у ролі менторів, за годину мали приготувати страви зі збірника рецептів для шкільного харчування. До фіналу потрапили учні, які перемогли на регіональних етапах цього конкурсу. Полтавщину на конкурсі представляли Ярослав П’ятаха з Решетилівки та Ніна Івко з Малої Кохнівки.

Фото - Олена Зеленська
Фото - Олена Зеленська

Кожну страву команди оцінювали за такими критеріями, як смак страви, оригінальність подачі, дотримання техніки приготування та відповідність до рецептури страви.

Перемогу здобула Анастасія Бадаєва з Чернігова. Разом із менторкою Вікторією Крамар вони приготували ліниві вареники та шпундру.

Фото - Олена Зеленська
Фото - Олена Зеленська

Полтавська шпундра

У своїй бурлескно-травестійній поемі «Енеїда» Іван Котляревський змальовував пишні застілля, де перерахував наїдки, які були поширені на Полтавщині. 

Серед них була шпундра. Це свиняча грудинка, підсмажена з цибулею, зварена в буряковому квасі разом із буряками. 

Рецепт шпундри від «Автентичної України»

Інгредієнти: 

  • свинина (підчеревина чи грудина) - 500 грамів;
  • топлене сало — 2 столові ложки;
  • буряк - 2 штуки;
  • цибуля - 4-5 штук;
  • буряковий квас - 1 склянка;
  • борошно - 1 столова ложка;
  • сіль, перець, зелень - за смаком.

Інгредієнти для бурякового квасу:

  • буряк - 2 штуки;
  • сухарі з житнього хлібу — 300 грамів;
  • вода - 4 літри;
  • цукор - 5 столових ложок.
Шпундра. Фото - «Автентична Україна»

Спосіб приготування:

Для початку необхідно приготувати квас. Буряки почистіть і натріть на дрібну терку. У каструлю покладіть натертий буряк, цукор, сухарі. Налийте воду. Щільно накрийте каструлю марлею та поставте у тепле місце на 4 дні. 

Періодично знімайте з поверхні напою плівку. Коли квас буде готовий, процідіть його та поставте у холодильник.

Тепер – мʼясо. Свинину наріжте середніми шматочками та обваляйте в борошні. Посмажте мʼясо на розтопленому салі разом з цибулею.

Додайте до свинини порізаний шматочками буряк. Потім налийте склянку бурякового квасу, посоліть та поперчіть. Тушкуйте страву до готовності.

Подавати шпундру можна зі сметаною та зеленню. Її смакують як самостійну страву або з гарніром.