Різдвяна вечеря у Полтаві. У скільки обійдуться продукти для страв з Центрального ринку

Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Джерело – economics.today.ua

Цьогоріч полтавці відзначатимуть друге Різдво в умовах повномасштабної війни. Цього дня частина сімей традиційно готує 12 пісних свят: кутя, вареники, борщ тощо. Скільки доведеться витратити на продукти для цих страв у 2024 році?

Усі інгредієнти для приготування вечері на Різдво можна знайти на Центральному ринку міста. ЗМІСТ відвідав торговище та вирішив порахувати, скільки полтавцям коштуватиме різдвяна вечеря.

Для аналізу обрали страви, які є традиційними для столу середньостатистичної родини за версією науковців Інституту аграрної економіки:

  • кутя;
  • узвар;
  • смажена риба;
  • вінегрет;
  • вареники з картоплею та капустою;
  • тушкована капуста;
  • борщ пісний з квасолею;
  • смажена картопля;
  • соління.

Для приготування цих страв знадобляться овочі, риба, сухофрукти, мед, цукор, борошно, пшениця та інші інгредієнти. Станом на 19 грудня їхня вартість на Центральному ринку Полтави така:

  • крупа – 25 грн/кг;
  • волоські горіхи – 25-35 грн за пластиковий стакан 0,5 л;
  • родзинки – 120-200 грн/кг;
  • мак – 20 грн за склянку 250 мл;
  • мед – 110 грн/л;
  • цукор – 35 грн/кг;
  • сушені яблука, чорнослив, груші – 40-50 грн за банку 0,5 л;
  • короп – 150-160 грн/кг;
  • борошно – 20 грн/кг;
  • картопля – 22-30 грн/кг;
  • капуста – 25-35 грн/кг;
  • цибуля – 25-35 грн/кг;
  • часник – 10-20 грн/шт;
  • морква – 15-20 грн/кг;
  • квасоля – 50-60 грн/500 г;
  • буряк – 15-20 грн/кг;
  • олія – 50-60 грн/л;
  • зелена цибуля – 20-25 грн/пучок;
  • квашена капуста – 50-55 грн/кг;
  • солоні огірки – 50-60 за банку 0,5 л;
  • квашені помідори – 50-70 за банку 0,5 л.
Різдво. Святкова вечеря
Різдво. Святкова вечеря
Різдво. Святкова вечеря
Різдво. Святкова вечеря
Різдво. Святкова вечеря
Різдво. Святкова вечеря

В Інституті аграрної економіки вирішили дослідити, у скільки обійдеться Святвечір з традиційними стравами цьогоріч. Науковці промоніторили ціни на продукти в супермаркетах Auchan, Fozzy, Furshet, Megamarket, Metro, Novus, Varus станом на 11 грудня 2024 року й дійшли висновку, що стіл на Різдво обійдеться українцям у 1 тис. 365 гривень.

Як готували кутю на Полтавщині: рецепт

На Полтавщині старовинну кутю з печі доставала жінка, а потім передавала її в руки чоловіки й ставили на покуті. Так вона мала стояти сім днів, причому щодня варили свіжу кутю. Вважалося, що упродовж тижня духи померлих предків можуть спостерігати за живими. Саме для них і готували свіжу страву. 

Пшеницю заливали на ніч холодною водою в пропорції один до двох, а після цього варили на повільному вогні. Зварену кашу заливали узваром до консистенції густого супу. Узвар мав бути концентрованим і солодким – з яблук, груш і чорносливу. Оце й усе – ніяких родзинок, маку та інших компонентів.

Раніше на стіл ставили два горщики: один з узваром, а другий з незаправленою кутею. Сьогодні ж обидва компоненти змішують разом, а господині додають у страву різні інгредієнти, аби підкреслити та покращити смак куті.