Етноборщі та весілля. Програма полтавського гастрономічного етнофестивалю

У середу, 26 червня, організатори оприлюднили програму шостого фестивалю «Борщик у глиняному горщику», у рамках якого приготують «Вариво із зіллям» за рецептами бабусь.
Цьогорічний фестиваль пройде у ЕтноЕкоАгроСадибці-музеї «Лялина Світлиця» (Опішня) в суботу, 10 серпня, з 8:00 до 20:00. На фесті планують приготувати борщі більш ніж за 60 рецептами та влаштувати 6 весіль.
Як повідомила на своїй facebook-сторінці організаторка заходу Олена Щербань, «Борщик у глиняному горщику» є комунікаційною платформою. На її думку, цей захід покликаний відродити інтерес до традиційної культури наших предків:
«Етнофестиваль-квест популяризує насамперед Полтавщину як середовище народної гастрономії та натуральної поживи. І має на меті зробити полтавський край осердям гастрономічного туризму та повернути традицію спільного гуляння».
У програмі гастрономічного фестивалю наступні заходи:
- 8:00 – 10:00 – презентація-дегустація 10 борщиків на снідання (1. з куркою, 2. квасолею, 3. з вушками, 4. з грушками, 5. з яєчками, молодий і 5 авторських);
- 10:00 – 21:00 – презентація-дегустація 10 борщиків на друге снідання (11. з медком; 12. київський; 13. з потрухом, 14. борщ переЗолений, 15. розхідний борщ; 16. з раками; 17. з карасиками; 18. мамин борщ, 19. зі смаженими огірочками, 20. фірмовий «Лялин борщик»)
- 12:00 – 14:00 – презентація-дегустація 10 борщиків на підобід від садиб сільського зеленого туризму (21. садиба №1, 22. садиба №2; 23. садиба №3; 24. садиба №4, 25. садиба №5, 26. садиба №6, 27. садиба №7; 28. садиба №8; 29. садиба №9; 30. садиба №10 + 10 авторських борщиків);
- 14:00 – 16:00 – презентація-дегустація 10 борщиків на обід (41. квасок; 42. борщик із приварком; 43. борщик із сіллю, долею та добрим здоров’ям; 44. жонатий борщ, 45. борщ-голюх; 46. борщик ріденький так солоденький; 47. борщик накипчастий; + 2 авторські борщі);
- 16ºº – 18ºº – презентація-дегустація 10 борщиків обрядових на підвечірок (51. Великодній, 52. Різдвяний, 53. Троїцький; 54. на сватання; 55. весільний, 56. «понеділковий»; 57. борщ на хрестини, 58. недільний скоромний; 59. недільний пісний; 59. святковий; 60. – авторський ).

Також на гастрономічному фестивалі можна буде скуштувати класичний полтавський борщ, галушки, вареники, книш тощо.