Кияни відкривають на Полтавщині крафтову сироварню

Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

(Джерело – zemliak.com)

Подружжя Журавльових переїхало на Полтавщину та відкрило власну ферму. Тут вони планують запустити мінісироварню з виготовлення крафтових сирів.

Про це повідомляє видання SEEDS. 

Колишня викладачка Національного авіаційного університету Лариса Журавльова разом з чоловіком проживала в Києві. Згодом подружжя вирішило переїхати на Полтавщину в село Кізлівка. Тут вони створили невеличке молочне підприємство. Господарюють разом з сусідом, який поряд має вівцеферму. Спільно використовують трактор, комбайн для збору кукурудзи, прес-підбирач для сіна, дискову борону тощо:

«Ми з чоловіком купили у місцевих людей частину старого сараю, колишньої колгоспної ферми. Вони тримали тут корів і коней, тому у приміщення хоча б дах був цілий. А навкруги все розбите, повалене, розкрадене. Територія не огороджена. Все це було піднято, що називається, з руїн. Електрику провели, чоловік власноруч камери відеоспостереження поставив. Техніку купив»

Три роки тому подружжя придбало породистих нетелей. Лариса Журавльова виготовляє сир. За її словами, довелося витратити багато часу та зіпсувати багато молока, аби навчитися готувати хороший сир. Лариса Журавльова веганка, тому не їсть сир, а просто куштує його:

«Я пробую сир на смак, просто не ковтаю його. Знали б, скільки я молока зіпсувала, доки навчилась робити звичайний м’який сир. Що не зроблю, було невдалим, не виходило, аж доки не навчилася його відчувати. А потім освоїла найпростіший твердий сир — він вариться з яйцем і маслом. На вигляд як плавлений, я його називаю вершковим».

Подружжя навчилося працювати в умовах відключення світла. Графік відключення електроенергії у Кізлівці часто співпадав з вечірньою дійкою. Для цього купили генератор, але потрібна і тепла вода, щоб вимити обладнання тощо. Тому Лариса Журавльова щоразу гріє воду вдома, а потім везе її на ферму. 

Володимир Журавльов приїздить до Кізлівки з Києва, адже має там працювати, аби підтримувати господарство фінансово. Через труднощі, ковід та війну плани щодо мінісироварні відклали. Проте у подружжя є спеціальне обладнання і вони з часом хочуть запустити виготовлення крафтових сирів, яке б приносила дохід.

Раніше ЗМІСТ писав, що у селі Терентіївка під Полтавою за європейським досвідом працює ферма «Лісовий равлик». Тут  вирощують понад 10 тонн молюсків. Про те, як працює ферма читайте за посиланням.