На Полтавщині фіксують випадки гострих кишкових інфекцій: як вберегти себе від хвороби

Джерело – te.20minut.ua
В області зафіксували 37 випадків захворювання на гострі кишкові інфекції.
Про це стало відомо з інформації Полтавського обласного центру контролю та профілактики хвороб за 24 травня - 4 червня.
Гострі кишкові інфекції можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Кишкові інфекції передаються через уживання зараженої їжі та води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки тощо.
Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирому м’ясі, яйцях, непастеризованому молоці, морепродуктах, немитих фруктах і овочах.
Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій:
- слабкість;
- підвищення температури;
- біль у животі;
- блювота;
- діарея.
Щоб уберегти себе від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій, потрібно їсти лише ті продукти, у якості яких ви впевнені, купайтися у чистих водоймах.
Профілактика гострих кишкових інфекцій:
- мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
- мийте руки після відвідування туалету;
- вимийте і продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі;
- захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин;
- відокремлюйте сире м’ясо і морепродукти від інших продуктів;
- зберігайте продукти у закритому посуді;
- ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти;
- сік м’яса чи птиці під час приготування має бути прозорим, а не рожевим;
- ретельно підігрівайте приготовану їжу;
- не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години;
- зберігайте приготовані страви гарячими (60 °С) аж до подавання до столу;
- не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;
- не розморожуйте продукти за кімнатної температури.
- використовуйте чисту або очищену воду;
- ретельно мийте овочі й фрукти;
- не їжте продукти, у яких закінчився термін придатності.
Нагадаємо, на Полтавщині у двох людей виявили сальмонельоз та скарлатину.