NN4xfCtrDjdpsZcX

Унікальність їхнього шоколаду – у трьох основних інгредієнтах: какао-бобах, какао-маслі холодного віджиму і неочищеному коричневому або березовому цукрі. Троє полтавок створюють спеціальні лінійки солодощів для вегетаріанців і людей, які мають діабет або не переносять лактозу.

Їхня шоколадна майстерня у Полтаві працює майже три роки, але шоколадні цукерки і плитки замовляють в Італії, Німеччині та різних куточках України. Поки крафтове виробництво лише розвивається, співзасновниці торгової марки «Afrodiziak» мріють про власну затишну кав’ярню або магазинчик.

«Afrodiziak» на фестивалі пива

Торгова лавка «Afrodiziak» на фестивалі пива виглядає дещо лампово, а в око одразу впадає плитка шоколаду з гарбузом або спеціями. Співзасновниця майстерні Вікторія Подольська розповідає, що виробництво натурального шоколаду – справа досить відповідальна, адже люди швидко звикають до магазинного шоколаду. Через це вони ретельно працюють над створення унікальних рецептур – наприклад, кавові цукерки, цукерки з перцем чилі, лимонною цедрою і чорним перцем, а ще є «бон-бон».

Шоколад «Afrodiziak»

Останні – це такий собі «калейдоскоп спецій», бо додають до шоколаду корицю, кардамон, імбир, ваніль, перець чилі, морську сіль:

«Ми постійно працюємо над смаками, бо хочемо пропонувати людям новий і унікальний продукт, але при цьому зробити його максимально корисним. Щодо натуральності, то це питання принципове. До речі, нещодавно зробили цукерочки з м’якою шоколадно-кавовою начинкою з анісом. Відгуки були позитивні».

Разом із продавчинею Богданою і мамою Вікторії вони створюють різноманітні спеціальні лінійки. До прикладу, шоколад із березовим цукром виготовляють для людей з діабетом, алергіків, а солодощі з молочного шоколаду для найвибагливіших – дітей, яким не можна вживати лактозу.

Вікторія Подольська

Найголовніші інгредієнти незмінні, а для урізноманітнення асортименту експериментують. До прикладу, для створення молочного шоколаду також використовують домашні вершки, домашнє масло, але всі продукти – безлактозні.

Увесь шоколад, який можна придбати у різних торгових точках по місту, роблять з нуля, без термообробки. Вікторія говорить, що кав’ярні купують цукерки у роздріб, а ось у сувенірних лавках є подарункові набори або шоколадні плитки із неординарним смаком:

«Нас троє, і майстерня наша знаходиться в Полтаві. Але ми їздимо Україною, беремо участь у різних ярмарках, бо хочемо, щоби про нас знали. У жовтні нам виповниться 3 роки, потихеньку розвиваємося. Відправляємо продукт у різні точки, ось у Полтаві є дев’ять закладів, де можна купити наш шоколад. Є також у Харкові, Дніпрі, Кременчуці, Запоріжжі, Одесі, Києві. У приватному порядку надсилаємо за кордон. Це не багато, невеликі мережі, але є».

Попри унікальність і натуральність шоколаду є покупці, які смаком продукту не захоплюються. Дехто говорить, що «не солодко», а хтось каже, що цей шоколад «не такий як треба». Співзасновниці марки «Afrodiziak» з цього приводу не засмучуються, бо смаки кожної людини різні. Працівниці шоколадної майстерні переконані, що цукерки і шоколад можуть бути не такими солодкими, бо цукор тут далеко не на першому місці, а в пріоритеті завжди – натуральність.

Вікторія Подольська вважає, що ці цукерки, шоколадні плитки й подарункові набори не підходять для того, аби просто «набити шлунок», адже їхній продукт – для насолоди:

«Нашим шоколадом можна посмакувати, а ще він доволі ситний. Однієї-двох цукерок з кавою достатньо, аби втамувати голод і отримати насолоду від цього. І це цілком нормально, що комусь не подобається. Деколи, навпаки, нам роблять компліменти, наголошують на унікальності. Подекуди кажуть, що ми здивували смаком, адже людина ніде не смакувала таке поєднання шоколаду, спецій, фруктів».

Серед найближчих планів у команди «Afrodiziak» – відкрити власну кав’ярню-шоколадницю або невеличку крамницю. Така ідея з’явилася, аби люди могли придбати усе, що захочуть, в одному місці, адже у різних торгових точках у містах продають різні продукти торгової марки.

Про масовий експорт за кордон співзасновниці майстерні ще не думають, адже виробництво ще не таке масштабне. Але впевнені, що це можливо у майбутньому.

Фото Анастасії Добряк

Loading...