Полтавщина отримає понад 90 мільйонів гривень на оновлення шкільних їдалень

Джерело – olevsk-gromada.gov.ua
У шести громадах Полтавщини обрали школи, де модернізують їдальні та харчоблоки коштом держави.
Про шкільні їдальні повідомили у Полтавській ОВА 18 серпня.
Полтавщина отримає від держави отримає понад 91 млн грн для проєктів на оновлення шкільних їдалень. На умовах співфінансування відібрали навчальні заклади у шести громадах. Відібрані школи зможуть придбати сучасне обладнання та провести реконструкцію або капітальний ремонт їдалень та харчоблоків.
Опорні кухні планують організувати на базі філії Білицької гімназії №4, Білицького ліцею №1 та Градизької гімназії імені Героя України Олександра Білаша. Після ремонту й оснащення базовими стануть кухні у Полтавській школі №26 та №38, Диканській ЗОШ, Зіньківському опорному ліцеї імені Зерова та Скороходівському ліцеї.
Загалом на модернізацію харчоблоків у школах цьогоріч виділили 1,5 млрд гривень. Кошти розподілили на 159 проєктів по всій Україні, відібраних на конкурсній основі. Однією з умов отримання грошей було підтверджене співфінансування з місцевого бюджету, мінімальний розмір якого відповідає індексу податкоспроможності громади.
Харчування у школах Полтавщини
На 100% забезпечені гарячим харчуванням учні шкіл Комишнянської, Коломацької, Мартинівської та Новогалещинської громади. Найвищі ціни на обіди мають такі громади:
- Мартинівська – 70 грн за порцію;
- Машівська – 65 грн за порцію;
- Карлівська – 60 грн за порцію;
- Гребінківська – 59,7 грн за порцію;
- Щербанівська – 58,3 грн за порцію.
Найдешевше харчуються школярі Оржицької громади – 26,5 грн. Загалом середня вартість харчування в області складає 42,90 грн за порцію.
Реформа шкільного харчування
У межах реформи в області запровадять типи кухонь, які існуватимуть на базах закладів освіти. Серед типів кухонь виокремлюють такі:
- базова – це коли школа має власний харчоблок, який готує їжу виключно для дітей цього закладу освіти. Кухні оснастять сучасним обладнанням;
- опорна – передбачає приготування їжі в одному закладі, що швидко перевозиться на кілька шкіл в межах одного населеного пункту. У межах невеликої громади, міста чи селища можна забезпечувати за рахунок такої кухні близько півтори тисячі учнів;
- фабрика – передбачає приготування одразу 8-12 тис. порцій, які потім швидко охолоджують до 3 градусів та перевозять в інші заклади за 50 км.
У 2024 році коштом іноземних інвесторів планують у 17 громадах реалізувати 23 проєкти базової кухні. Також у 2 громадах запровадять 2 проєкти опорної кухні.
На базі кулінарного хабу в Кременчуці каскадним методом навчатимуть 145 кухарів. Заявки на навчання подали 25 територіальних громад області.
До 2027 року всі кухарі закладів освіти пройдуть навчання. Таким чином у дітей хочуть сформувати здорові харчові звички, а також знизити ризики неінфекційних захворювань (ожиріння, серцево-судинні хвороби тощо) у дорослому віці.