Як смакує Полтавщина. Гастрономічні магніти регіону для туристів

j90a9q1g3ihxnza7

Полтавське вино, котелевський пряник та кнедлі з вишнями. І це тільки кілька ласощів, що мають потенціал справжніх гастрономічних магнітів і сприятимуть розвитку туризму на Полтавщині.

Про унікальні страви, що символізують область розповіли 5 серпня під час онлайн-маратону «Смачна Полтавщина». У межах нього про автентичні страви розповіли представники галузі туризму в регіоні. Ба більше, майстрині провели кілька майстер-класів, аби показати чим хочуть пригощати туристів.

Про кнедлики з вишнями розповіла Олена Завора з Тахтаулового. Разом з чоловіком вони відкрили садибу зеленого туризму та займають організацією свят на замовлення. У їхній садибі «Веселковий настрій» можуть одночасно зупинитися кілька родин (жити можуть 9 людей). Також в садибі можуть організувати фуршетні заходи (до 50 людей), або бенкети (на 20-25 гостей). Олена Завора розповіла, що в їхній садибі гостям намагаються дати скуштувати якомога більше автентичних страв, чи наливок. Це дає можливість туристам яскравіше відчути «колорит Полтавщини»:

«У нас поряд є ставок, ось завели кроликів ручних і займаємося бджільництвом. У нас 25 соток на території садиби й точно є що показати туристам. Як автентичну страву я пропоную кнедлики з вишнями. Одразу виникає асоціація з варениками, але це страва унікальна і дуже різниться від відомої страви».

Олена Завора готує кнедлі (Скриншот з маратону)

Олена Завора показала майстер-клас з приготування кнедликів. Одразу вона готує тісто – поєднує домашній козячий сир, яйце, манну крупу, ваніль. Цікаво, що до тіста не додають борошна, але вимішують у ньому. Потім додають вишні і варять у підсоленій воді. Після цього кнедлики можна полити домашнім медом, сметаною, чи шоколадом.

Цьогоріч скуштувати кнедликів у садибі змогли менше людей, аніж бувало раніше. Причиною цього став карантин та поширення коронавірусу. Олена Завора каже, що вони як ніхто інший відчули складнощі через пандемію, але здоров’ям туристів ризикувати не стали й гостей не приймали.

У Полтаві ж туристам пропонують качану кашу та галушки. Заступниця генерального директора туркомплексу «Турист» Лариса Онищук розповіла, що кашу привозять з Опішні, малої батьківщини цієї страви. Так само туристів можуть здивувати полтавськими м’ясними галушками, які готують за автентичними рецептами. Ці страви згадав в «Енеїді» Іван Котляревський і це додає їм певної атмосферності і чітко ідентифікує з Полтавщиною:

«Ці страви готують у нашому кафе. У нас є сертифікати на безпеку і зірковість готелю, тому це не просто смачно, а й безпечно. У нашому музеї народної гастрономії є автентичні сорочки, корсетки, плахти та посуд, що теж додають атмосферності. Проводимо вечорниці автентичні. В карантин було кілька груп туристів, ми їх приймали з дотриманням вимог і сподіваємося, що зустрінемо ще чимало гостей».

У музеї гастрономії в готелі сьогодні зберігають старовинний посуд, меблі, український одяг, що теж можуть сприяти розвитку гастротуризму на Полтавщині. Олена Онищук каже. Що було б добре налагодити кращу комунікацію між місцевими майстрами та майстринями, які розвивають туризм у регіоні, готують незвичайні страви та роблять вина та наливки. На її думку, для гастротуризму сьогодні важливо об’єднуватися у спільноту і разом влаштовувати цікаві дійства для туристів.

Котелевські коржики на Полтавщині – автентична випічка, якою сьогодні займається Оксана Дорошенко. Вона випікає різдвяні пряники які називають «панянками». Майстриня не брала участі в онлайн-маратоні, але раніше розповідала, що котелевськими коржиками називається обрядова випічка у вигляді дівчат, коників і півників, які забарвлюються винятково у рожевий колір і розписуються тонесеньким узором з паперового ріжечка. Сьогодні Оксана Дорошенко не тільки популяризує випікання «панянок», а й самостійно вигадує нові візерунки і створює унікальні коржики.

Котелевські коржики (Фото – 0532.ua)

В Омельницькій ОТГ можуть здивувати гостей регіону шуликами з маком та святим короваєм. Майстриня Наталія Лимаренко підготувала майстер-клас з приготування традиційних коржиків, які готували на Маковія. Вона розповіла, що для приготування одразу потрібно замісити тісто за особливим рецептом й запекти у духовці. Тим часом потрібно перетерти з цукром мак і залити медом. Поєднавши, виходять маковійчики, які називають шуликами. А ось Валентина Шмидь Омельницької ОТГ пропонує власний варіант приготування свого короваю, який в певному роді є обрядовою стравою.

При приготуванні цих страв ще й варто враховувати колорит. Річ у тому, що туристам можуть видатися цікавими не самі страви, а те, як їх готують, за якими секретами тощо.

Валентина Шмидь приготувала традиційний коровай (Скриншот з маратону)
Наталія Лимаренко готує шулики (Скриншот з маратону)

У селі Степному поблизу Полтави виготовляють полтавське вино. Анатолій Матвієнко років зо 5 тому почав займатися виноробством, висадив власні виноградники і має справжній винний льох. Сьогодні туристи можуть посмакувати вином з дубових бочок, які він спеціально купує у бондарів. Сьогодні Анатолій Матвієнко продає вино під брендом «Вина від дяді Толі» й пропонує червоне ігристе вино, каберне, кадарку. Напівсухі вина тощо. Їх він виготовляє з кількох видів винограду. Також Матвієнко почав займатися виготовленням виноградного бренді.

Вхід у винний льох Анатолія Матвієнка

У полтавця є невелика колекція графинів та спеціальний стіл для дегустації просто у винному льоху.

Дегустаційний стіл Анатолія Матвієнка (Скриншот з маратону)

Заступниця начальника управління Департаменту культури й туризму ПОДА Лілія Федорченко розповіла, що гастромагнітами також є кременчуцькі вергуни та м’ясні галушки. Більше дізнатися про ці страви можна буде уже під час онлайн-зустрічі «Смачна Полтавщина», що відбудеться невдовзі.

Щедрування у Полтаві у 2020 році з галушками