Два дні поспіль на Полтавщині фіксують отруєння грибами

Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Джерело – Станіславівський Натураліст

23 вересня у Миргороді зареєстрували другий випадок отруєння дикорослими грибами. В обох ситуаціях люди вживали пластинчасті гриби.

Про друге отруєння грибами, 23 вересня повідомили у Миргородському районному відокремленому підрозділі ДУ «Полтавський ОЦКПХ МОЗ».

Основними причинами отруєнь грибами є незнання видів грибів, недбалість під час їх збирання та неправильне приготування. Найбільшу небезпеку становить бліда поганка, яку часто плутають із печерицями та сироїжками. Саме її вживання найчастіше призводить до важких та летальних випадків.

Серед основних симптомів отруєння: нудота, блювання, біль у животі, запаморочення та судоми. Ознаки можуть з’явитися як через пів години після вживання, так і через 2-3 дні.

Фахівці кажуть, що при перших підозрах на отруєння грибами не можна займатися самолікуванням. Необхідно негайно телефонувати до швидкої допомоги за номером 103.

Перше отруєння грибами у Миргороді зафіксували 22 вересня. 43-річна жінка потрапила до лікарні у важкому стані через отруєння дикорослими грибами. Відомо, що жінка вживала смажені гриби роду «зонтики». Медики надають їй допомогу.

Медики повідомили, що навіть невелика кількість отруйних грибів може спричинити серйозні ускладнення або стати смертельно небезпечною. З огляду на це: 

  • не збирайте гриби, у їстівності яких не впевнені;
  • уникайте збору біля доріг, промислових зон, колишніх смітників;
  • не беріть старі, в’ялі, пошкоджені чи ослизлі гриби;
  • остерігайтеся пластинчастих грибів – серед них часто трапляються смертельно отруйні.

Симптоми отруєння грибами:

  • блювання;
  • діарея;
  • різкий біль у животі;
  • головний біль;
  • підвищення температури;
  • судоми, запаморочення, галюцинації.

Ознаки отруєння можуть з’явитися як через кілька годин, так і через добу чи навіть тиждень. У такому випадку телефонуйте 103 або 112, промийте шлунок (1–2 літри теплої води та викликати блювання кілька разів) й прийміть сорбенти. Також потрібно зберегти залишки грибів чи страви й це допоможе лікарям встановити точну причину. 

Категорично заборонено вживати алкоголь та їжу після отруєння – це прискорює дію токсинів.

У попередні роки отруєння 11 дітей дикорослими грибами у вересні сталося у Полтавській, Київський, Херсонській, Вінницькій, Запорізькій, Івано-Франківській, Черкаській, Львівській, Одеській, Закарпатській та Кіровоградській областях.