«Лялина Світлиця»: під Полтавою можна скуштувати десятки видів борщу (ФОТО)

RvRWeRNonaUDrkF7

Опішнянський край здавна відомий своїми гончарськими традиціями. Але живе у селищі Опішня етнографка Олена Щербань, яка відроджує ще й кулінарні традиції краю, зокрема готує борщ за місцевими рецептами.

Саме Олена є натхненницею щорічного фестивалю «Борщик у глиняному горщику». Проте під час заходів вловити її, щоб поспілкуватися, практично нереально. Найкраще ж можна з нею поговорити про усі можливі види борщу в садибі «Лялина Світлиця», куди вона запросила журналістів одразу після оголошення програми цьогорічного фестивалю.

Вона каже, захоплення кухнею зароджувалося ще змалечку, коли допомагала мамі та бабусі. Автентичною ж кухнею захопилася дещо пізніше. Вже на професійному рівні почала займатися дослідженнями під час навчання в університеті.

«Закінчила я полтавський педагогічний університет ім. Короленка за фахом історія. Тоді так сталося, що я поїхала саме до Опішні, працювати в музеї гончарства. І саме тоді мене потягнуло на етнологію. Саме завдяки гончарству я захопилася цим. Вивчаючи гончарні школи я дійшла до того, щоб вивчати й побут людей», – розповіла Олена Щербань.

У Опішні можна посмакувати борщем за різними рецептурами

Зараз вона популяризує культуру харчування саме народного, яке є суто натуральним. Співпрацює пані Олена і з трьома київськими рестораціями, які консультуються та переймають рецепти від майстрині. Рецепти борщів господарка збирала по всій Україні, але найбільше – саме з центральної України.

«Я ігнорую борщові книги, тому що їх по-чесному ще ніхто не написав. Справжня книга про борщ з’явиться в майбутньому. Поварьонні книги радянських часів не мають жодного стосунку. Рецептури тих борщів, які готую, я беру виключно з розповідей бабусь. Допитуюся в них, як готувала борщ їхня бабуся чи мама. Найстарішому рецепту – не більше 100 років», – зазначає Олена Щербань.

У Опішні можна посмакувати борщем за різними рецептурами

Хоче етнографка і дізнатися рецептури борщів із козацької доби. Це одна з багатьох мрій Олени Щербань. Про інші мрії вона розповідає так:

«Моя мрія – бачити Україну квітучою, щасливою. Це буде можливим, коли Україна матиме багато дітей, коли вони будуть здоровими, слухатимуть батька та матір, коли буде, як писав класик садок вишневий коло хати, хрущі над вишнями гудітимуть».

У Опішні можна посмакувати борщем за різними рецептурами

Також Олена хоче передати і свої знання про культуру українського народу, щоб майбутні покоління не забували українську традицію.

У Опішні можна посмакувати борщем за різними рецептурами
У Опішні можна посмакувати борщем за різними рецептурами
У Опішні можна посмакувати борщем за різними рецептурами
У Опішні можна посмакувати борщем за різними рецептурами
У Опішні можна посмакувати борщем за різними рецептурами
У Опішні можна посмакувати борщем за різними рецептурами
У Опішні можна посмакувати борщем за різними рецептурами
У Опішні можна посмакувати борщем за різними рецептурами
У Опішні можна посмакувати борщем за різними рецептурами
У Опішні можна посмакувати борщем за різними рецептурами

Фото Богдана Проскурова