У Полтаві освячуватимуть паски протягом двох днів

Великодні паски

Щоб уникнути скупчення людей у храмі, освятити великодні кошики можна у суботу та неділю 19-20 квітня. 

Про це під час брифінгу 16 квітня повідомив митрополит Полтавський і Кременчуцький Федір. 

За релігійною традицією, паски можна освятити наперед, проте не можна споживати до Великодня. 

Нагадаємо, що у Полтаві до свята проведуть ярмарок. Вуличну торгівлю організують у центрі по вул. Соборності, від підземного переходу «Злато Місто» до ЦУМу.

18 та 19 квітня у центрі Полтави проведуть ярмарок крафтових продуктів та виробів. Також Полтавський краєзнавчий музей імені Василя Кричевського представить виставку писанок. 

Під час повітряної тривоги найближчі укриття можна знайти за наступними адресами:

  • вул. Соборності, 9а;
  • вул. Соборності, 23;
  • вул. Небесної Сотні, 17;
  • вул. Пилипа Орлика, 30.

ЗМІСТ писав, що на Полтавщині є власні секрети приготування великодніх пасок на сироватці з шишками та колосками з тіста.

Лимон, пряжене молоко, вершки, опара з хмелю, глиняні макітри та пасківники – усе це забуті полтавцями секрети найсмачнішої паски. 

Про рецепти пасок, які побутували на Полтавщині читайте за посиланням.

Традиції  приготування до Великодня та його відзначення понад сотню років тому описують автори Петро Гавриш, Римма Гавриш, Валерій Копил у книзі «Полтавський народний календар».

Великдень одне з найдавніших свят дохристиянських часів, яке особливо шанували дайбожичі – поклонники сонця. Це свято знаменувало перемогу весняного сонця над зимою, пробудження природи, відновлення її родючої сили. 

3 утвердженням християнства на території України прадавне дайбожиче свято злилося з біблійськими переказами про Воскресіння Христове, суть якого полягає в перемозі життя над гріхом і смертю.

Підготовка до свята вимагала наполегливості. На Лубенщині говорили: «Жінці найскрутніше у Великдень». Господарі мали причепурити оселю, двір, прибрати в садку, напрасувати білизну тощо. 

Традиційно у середу ввечері господині замішували тісто для пасок та обрядового печива. Дівчата відбирали яйця для крашанок і писанок. Чоловіки з синами заготовляли гарні дрова для випікання пасок, наводили остаточно чистоту у дворі та навколо хати.

Повний матеріал про традиції на Великдень читайте за посиланням.