Полтавські галушки на Різдво: рецепт від Євгена Клопотенка

Джерело – shuba.life
Кухар Євген Клопотенко радить готувати галушки на Різдво. Варіацій начинок існує багато: пісні галушки з овочами на Святвечір, традиційні з м’ясним наповненням, чи з ягодами на десерт.
Ділимося різдвяним рецептом, який Євген Клопотенко представив на майстер-класі в межах проєкту «Перша професія».

Рецепт галушок від Євгена Клопотенка
Залежно від способу приготування, галушки є двох видів. Щипані – коли від тіста відщипують шматочки та варять. Рвані – коли тісто розкачують та нарізають на шматочки.
Що потрібно для приготування галушок:
- 220 г борошна;
- 1 ч. л соди;
- дрібка солі;
- 110 г кефіру;
- 1 жовток.
Варіанти начинки:
- пюре з вареної моркви;
- тушковане м’ясо;
- смажений бекон;
- сметана;
- соняшникове насіння;
- смажений горох;
- горіхи.
Як готувати
Для початку необхідно змішати просіяне борошно, сіль та соду. Додати до суміші кефір. Сода та кефір мають зреагувати, щоб дати ефект розпушення. Далі відділити жовток від білка та додати до тіста лише жовток.
Гарно замісити тісто за допомогою подушечки долоні. Далі розкатати тісто у вигляді ковбаски, відщипувати шматочки та варити в підсолений окріп від 30 секунд до 1 хвилини.
Для начинки можна поєднати будь-які запропоновані варіанти. Якщо ви готуєте пісні галушки на воді для Святої вечері, то для начинки можна взяти заморожену вишню, чорницю, смородину з м’ятою.


Різдвяна вечеря у Полтаві: у скільки обійдуться продукти
Цьогоріч полтавці відзначатимуть друге Різдво в умовах повномасштабної війни. Цього дня частина сімей традиційно готує 12 пісних свят: кутя, вареники, борщ тощо. Скільки доведеться витратити на продукти для цих страв у 2024 році?
Для аналізу обрали страви, які є традиційними для столу середньостатистичної родини за версією науковців Інституту аграрної економіки:
- кутя;
- узвар;
- смажена риба;
- вінегрет;
- вареники з картоплею та капустою;
- тушкована капуста;
- борщ пісний з квасолею;
- смажена картопля;
- соління.
Для приготування цих страв знадобляться овочі, риба, сухофрукти, мед, цукор, борошно, пшениця та інші інгредієнти. Станом на 19 грудня їхня вартість на Центральному ринку Полтави така:
- крупа – 25 грн/кг;
- волоські горіхи – 25-35 грн за пластиковий стакан 0,5 л;
- родзинки – 120-200 грн/кг;
- мак – 20 грн за склянку 250 мл;
- мед – 110 грн/л;
- цукор – 35 грн/кг;
- сушені яблука, чорнослив, груші – 40-50 грн за банку 0,5 л;
- короп – 150-160 грн/кг;
- борошно – 20 грн/кг;
- картопля – 22-30 грн/кг;
- капуста – 25-35 грн/кг;
- цибуля – 25-35 грн/кг;
- часник – 10-20 грн/шт;
- морква – 15-20 грн/кг;
- квасоля – 50-60 грн/500 г;
- буряк – 15-20 грн/кг;
- олія – 50-60 грн/л;
- зелена цибуля – 20-25 грн/пучок;
- квашена капуста – 50-55 грн/кг;
- солоні огірки – 50-60 за банку 0,5 л;
- квашені помідори – 50-70 за банку 0,5 л.
В Інституті аграрної економіки вирішили дослідити, у скільки обійдеться Святвечір з традиційними стравами цьогоріч. Науковці промоніторили ціни на продукти в супермаркетах Auchan, Fozzy, Furshet, Megamarket, Metro, Novus, Varus станом на 11 грудня 2024 року й дійшли висновку, що стіл на Різдво обійдеться українцям у 1 тис. 365 гривень.