Галушки та верещака: де скуштувати полтавські страви в Києві

Старовинні страви Полтавщини вивчають та відтворюють не лише в рідній області, а й за її межами. Скуштувати верещаку, качану кашу чи галушки за особливим рецептом полтавської родини можна і в Києві.
ЗМІСТ створив короткий гайд про місця в столиці, де можна скуштувати автентичні страви Полтавщини у різних інтерпретаціях:

Стріт-фуд «У Інни» знаходиться на Хрещатику 28/2, також нині працює фудтрак біля ТРЦ «Ретровіль».
У закладі можна скуштувати різні полтавські галушки. Наприклад, з куркою, сиром або грибами. Окрім цього, зараз «У Інни» готують шість різновидів дерунів:
- сирні з беконом;
- сирні з грибами;
- сирні з куркою;
- томатні з грибами;
- томатні з беконом;
- томатні з вушками.
Також тут подають каву, чай, кисіль, квас. Дізнатися більше можна за посиланням.

Ресторан «Галушка» знаходиться за адресою: Бессарабська площа, 5. Перший заклад мережі відкрили в січні 2016 року в Полтаві. У закладі подають новітню українську кухню.
Гості можуть скуштувати традиційну качану кашу з білими грибами або з качиною ніжкою. Окрім цього, у ресторані можна замовити галушки та вареники з Полтави. Також тут пропонують різні закуски:
- легендарне полтавське сало;
- сири полтавських крафтярів;
- соління від миргородської бабусі.
На десерт можна замовити полтавські вергуни та різні гарячі напої.Дізнатися більше можна за посиланням.

Бістро «Полтава» знаходиться на вул. Князів Острозьких, 8. У закладі повідомляють, що «Полтава» – маніфест одному з найгастрономічніших, як виявилося в процесі експедиції, регіонів України.
Тут гості можуть скуштувати галушки за рецептом мами співзасновниці «Нової пошти» з Полтави Інни Поперешнюк. Наприклад:
- галушки грибні;
- галушки з м’ясом;
- галушки з соусом з печеного гарбуза, перців та томатів.
Також у закладі подають полтавське м’ясо, качану кашу, деруни, шпундру та котлету по-полтавськи. На десерт можна замовити вергуни, пундики чи сирники. Дізнатися більше можна за посиланням.

Ресторація «Товста качка» знаходиться на кількох локаціях: вул. Прорізна, 15А та просп. Володимира Івасюка, 14 а. У закладах готують сучасну українську кухню.
Тут можна скуштувати деруни, борщ, страви з качки, свинячі ребра у глазурі з квасу, чебуреки, салати тощо. Серед різних страв вирізняються традиційні полтавські галушки на пару із начинками на вибір:
- із м’ясом;
- із рачками.
Також тут подають десерти, наприклад, київський торт, карпатку, медовик тощо. Дізнатися більше можна за посиланням.

Ресторан «100 років тому вперед» знаходиться на вул. Володимирській, 4. Це заклад української кухні без стереотипів. Тут не подають борщ та вареники, навпаки пригощають оновленими стравами із різних областей України.
Серед традиційної їжі Полтавщини тут є ребра із печі в соусі з квасу та материнки, відомі як «Верещака», качана каша з грибами, яблуками та бринзою. Також подають галушки з м’ясом та вишнями.
Дізнатися більше можна за посиланням.
Нагадаємо, гастрономічна культура Полтавщини – це явище, що формувалося під впливом багатьох факторів. Історичні події, географічне розташування, культурні традиції – усе це залишило слід на кулінарних уподобаннях.
Дослідники стверджують, що сформована в основному до кінця XVIII ст. полтавська кухня відзначається різноманітністю і поживністю. Про особливості харчування на Полтавщині розповідаємо у матеріалі ЗМІСТу за посиланням.