Освячення пасок у Полтаві зупинятимуть під час повітряної тривоги

Фоторепортаж ЗМІСТу з освячення пасок

У храмах також мають підготувати підвальні приміщення, щоб у разі небезпеки люди мали змогу спуститися. 

Про це під час брифінгу 16 квітня повідомив митрополит Полтавський і Кременчуцький Федір. 

Освячення кошиків зроблять швидшим, аби уникнути скупчення людей. За словами митрополита, під час небезпеки людям пропонуватимуть пройти в укриття, або до облаштованого підвалу храму. 

Раніше ЗМІСТ писав, що у Полтаві освячуватимуть паски протягом двох днів. Щоб уникнути скупчення людей у храмі, освятити великодні кошики можна у суботу та неділю 19-20 квітня. 

За релігійною традицією, паски можна освятити наперед, проте не можна споживати до Великодня. 

Також до свята у місті проведуть ярмарок. Вуличну торгівлю організують у центрі по вул. Соборності, від підземного переходу «Злато Місто» до ЦУМу.

Великодня ярмарка у Полтаві

18 та 19 квітня у центрі Полтави проведуть ярмарок крафтових продуктів та виробів. Також Полтавський краєзнавчий музей імені Василя Кричевського представить виставку писанок. 

Під час повітряної тривоги найближчі укриття можна знайти за наступними адресами:

  • вул. Соборності, 9а;
  • вул. Соборності, 23;
  • вул. Небесної Сотні, 17;
  • вул. Пилипа Орлика, 30.

ЗМІСТ писав, що на Полтавщині є власні секрети приготування великодніх пасок на сироватці з шишками та колосками з тіста.

Лимон, пряжене молоко, вершки, опара з хмелю, глиняні макітри та пасківники – усе це забуті полтавцями секрети найсмачнішої паски. 

Про рецепти пасок, які побутували на Полтавщині читайте за посиланням.

Традиції  приготування до Великодня та його відзначення понад сотню років тому описують автори Петро Гавриш, Римма Гавриш, Валерій Копил у книзі «Полтавський народний календар».

Підготовка до свята вимагала наполегливості. На Лубенщині говорили: «Жінці найскрутніше у Великдень». Господарі мали причепурити оселю, двір, прибрати в садку, напрасувати білизну тощо. 

Традиційно у середу ввечері господині замішували тісто для пасок та обрядового печива. Дівчата відбирали яйця для крашанок і писанок. Чоловіки з синами заготовляли гарні дрова для випікання пасок, наводили остаточно чистоту у дворі та навколо хати.

Повний матеріал про традиції на Великдень читайте за посиланням.