Топ-4 традиції приготування вареників на Полтавщині

Фото – weekend.today

8 жовтня світ відзначає День вареників. Ця страва – один із головних символів української кухні, яку готували на свята й на щодень. 

ЗМІСТ зібрав традиції приготування вареників на Полтавщині.

Масниця 

Вареники на пару готували під час Масляного тижня, зокрема з начинкою із солодкого чи солоного сиру. Цю традицію згадує й Микола Маркевич у своїй книзі:

«Приходить 27 лютого – Масляниця. Жінки волочать колодку. Замість млинців московських подають вареники зі сметаною. На Масляниці це головна страва».

Проте варіації начинок для страви можна знайти на будь-який смак: пшоняна каша, халва, сушені груші, вишні чи яблука. Також їх можуть начиняти гречаною кашею із засмажкою, маком, капустою, картоплею.

Вареники
Фото - mamayeva-sloboda.kyiv.ua

Весілля

Українські весільні обряди, які збереглися й дотепер, розвинулися ще в давні дохристиянські часи і мають ритуальний характер. 

У післявесільний етап святування на Полтавщині готували вареники. Через тиждень молодята йшли провідати батьків молодої – «до тещі на вареники». Їх варили з сиром, м'ясом і капустою. Подавали до столу зі сметаною та смаженою цибулею.

Вареники
Фото - vogue.ua

Святвечір

За традиціями, від ранку господиня на Полтавщині готувала святвечорову вечерю, яка складалася з 12 страв.

Трьома основними стравами на передріздвяний Святвечір були кутя, узвар і вареники з начинкою з сушениць, які відварювали для узвару. Вареники начиняли капустою, маком та грибами. Могли напікати і коржів. Ще обов'язково готували пироги з тими ж начинками і з квасолею, маком. Їх випікали або смажили. 

Вареники
Фото - smachnota.com.ua

Зимові святки

Зимовий цикл на Полтавщині розпочинається 1 грудня з дня Романа, а закінчується на Водохреща.

У грудні, наприклад, на Полтавщині відзначали «Варвари». Варварин день – день святої мучениці Варвари, яка вступила проти віри й прийняла мученицьку смерть. Мощі святої знаходяться в Києві у соборі Святого Володимира.

У цей день дівчата готували вареники з маком чи сиром, серед яких обов'язково мали бути й «пірхуни» – вареники заправлені борошном. Частуючи хлопців, стежили, кому втрапить пустий вареник. Відтак невдаху довгий час дражнили «пірхуном».

Вареники
Фото - klymovska.com