Ризики отруєння грибами на Полтавщині: ознаки та симптоми

Фото: спільнота «Грибники Полтавщини».
«Дари лісу» становлять серйозну небезпеку для здоров’я і життя. Щороку з початком грибного сезону на Полтавщині фіксують випадки харчових отруєнь, частина з яких має трагічні наслідки.
Держпродспоживслужба Полтави вкотре попереджає про небезпеку отруйних грибів. Гриби мають складний хімічний склад, тому важко перетравлюються організмом і зовсім не підходять дітям.
Ознаки отруєння грибами
На думку фахівців, найчастішими причинами отруєння є:
- вживання отруйних грибів;
- неправильне приготування умовно-їстівних видів;
- споживання старих, зіпсованих або «перемерзлих» грибів;
- плутанина з небезпечними «двійниками» — схожими на білі, підберезники чи сироїжки.

Як зберегти здоров’я в грибний сезон?
У Держпродспоживслужбі радять полтавцям не купувати гриби на стихійних ринках чи «з багажника», а лише на перевірених базарах. У лісі збирайте лише відомі види і уникайте пластинчастих грибів, занадто молодих або перезрілих. І пам’ятайте: сирі гриби їсти не можна!
Що робити при перших симптомах отруєння?
Ви, можливо, отруїлись грибами, якщо відчуваєте нудоту, потяги до блювання, біль у животі, головний біль, галюцинації.
Навіть за найменшої підозри на отруєння грибами, негайно викликайте «швидку допомогу». Очікуючи, варто промити шлунок (1–2 літри теплої води та викличте блювання кілька разів) й прийміть активоване вугілля чи інші сорбенти. Також збережіть залишки грибів чи страви, приготовлені з них, аби лікарям було легше обрати лікування для вас.
Зазначені вище поради слід застосовувати лише під час очікування «швидкої». Самолікування при отруєнні грибами неефективне і може коштувати вам життя.
ЗМІСТ повідомляв, що на початку жовтня мешканка Полтавщини померла в лікарні в результаті отруєння мухоморами. Скуштувати небезпечний продукт жінка вирішила з метою заспокоїти свій психологічний стан.