Як уникнути отруєння грибами: поради для мешканців Полтавщини

Зібрані на Полтавщині гриби
Зібрані на Полтавщині гриби

Ілюстративне фото Фото – спільнота «Грибники Полтавщини»

З настанням осені багато українців вирушають у ліс на «тихе полювання». Медики наголошують: збирання та вживання дикорослих грибів може стати небезпечною пасткою для здоров’я і навіть призвести до трагічних наслідків.

ЗМІСТ розповідає чим небезпечні дикі гриби і як правильно обирати гриби у лісі. Головна спеціалістка відділу безпеки середовища життєдіяльності Держпродспоживслужби Полтавщини Ірина Бородіна розповідає детальніше.

Чим небезпечні дикі гриби

Отруєння грибами може викликати тяжкі ураження нирок, нервової, серцево-судинної та дихальної систем, повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області. У найважчих випадках — закінчитися смертю.

«У грибах знаходиться велика кількість азотистих речовин. У тому числі білки, жири, вуглеводи та мінеральні речовини. Засвоєнню грибів заважає значний у них вміст клітковини й хітину, які не лише не перетравлюються, а й заважають травних соків», – каже Ірина Бородіна.

Крім того, гриби накопичують важкі метали (ртуть, свинець, мідь, цинк) та шкідливі речовини з довкілля, особливо поблизу автошляхів і сільськогосподарських угідь.

Ірина Бородіна зазначає, що лікарі оцінюють гриби як продукт, який важко перетравлюється. Саме тому його радять вживати людям зі здоровим шлунком, а дітям гриби взагалі заборонені, адже їхні організми більш чутливі до токсинів.

Зібрані на Полтавщині гриби. Фото – спільнота «Грибники Полтавщини»

Основні правила безпеки для грибників

Фахівці радять відмовитися від дикорослих грибів і обирати вирощені промисловим способом печериці чи гливи. Якщо ж ви все-таки вирушаєте до лісу, важливо дотримувати таких порад:

  • не класти в кошик незнайомі види грибів;
  • уникати пластинчастих, перезрілих та дуже молодих грибів;
  • не збирати врожай під час спеки, біля доріг чи на забруднених територіях;
  • ніколи не вживати гриби сирими;
  • перед приготуванням добре промити та кілька разів відварити у підсоленій воді (не менше 3-х разів по 30 хвилин);
  • готові страви зберігати у холодильнику не довше доби;
  • не давати грибних страв дітям, вагітним і жінкам, що годують.

Експерти наголошують: «домашні» методи визначення отруйності (за допомогою срібної ложки чи цибулі) — не працюють.

Що робити у випадку отруєння

Основні причини отруєння грибами, на думку спеціалістів, такі:

  • вживання отруйних грибів;
  • вживання старих грибів;
  • вживання грибів-двійників (небезпечні для людини гриби, ззовні дуже схожі на їстівні).

При перших симптомах (нудота, блювання, біль у животі, головний біль, галюцинації) необхідно негайно звернутися до лікаря. Рештки грибів слід зберегти — це допоможе медикам швидше визначити вид отрути. Самолікування у таких випадках категорично заборонене.

Щоби уникнути отруєння, фахівці Держпродспоживслужби радять:

  • не купувати ці продукти на стихійних ринках чи в продавців на автошляхах;
  • не збирати в лісі ті гриби, які вам невідомі;
  • не збирати старих, перезрілих або дуже молодих грибів;
  • не вживайте сирих грибів.

ЗМІСТ повідомляв, що наприкінці вересня у Миргороді зафіксовано два випадки поспіль отруєння дикими грибами. Причиною отруєння стали пластинчасті гриби.

Третій випадок у цьому ж районі трапився із 42-річною жінкою, яка потрапила в лікарню з отруєнням мухомором. Причиною вживання цього небезпечного продукту стало бажання «заспокоїтись».